32 millió szavazat összeszámlálása után Macron vezet Le Pen előtt

külföld
2017 április 23., 18:48
comments 307

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Front National jelöltje vezet a voksok 24,38 százalékával, Emmanuel Macron független jelölt pedig a második helyen áll a voksok 22,19 százalékával a francia elnökválasztás első fordulójában 20 millió szavazat összeszámlálása után - közölte vasárnap este a francia belügyminisztérium.

Este fél 10 táján újabb közleményt adtak ki, ami szerint Emmanuel Macron független, centrista jelölt a szavazatok 23,11 százalékát, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje pedig a 23,08 százalékát kapta a francia elnökválasztás első fordulójában 32 millió voks összesítése alapján.

A francia szavazatszámlálási rendszer az első órákban általában a vidéken népszerűbb jobboldali jelölteket mutatja erősebbnek, a nagyvárosokból ugyanis később érkeznek be az eredmények. Ezekben a nagyvárosokban most Macronnak lehet több támogatója.

A belügy tájékoztatása szerint a jobboldali konzervatív Francois Fillon az összeszámolt szavazatok 19,63 százalékát, Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt pedig a 18,09 százalékát kapta.

Összesen kb. 47 millió választásra jogosult francia van, közülük kb. 77 százalék ment el szavazni vasárnap, így kicsit több mint 36 millió szavazatot kell összeszámolni.

Amennyiben az elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem arat győzelmet, úgy a legtöbb szavazatot kapó két jelölt jut be a második fordulóba, amelyet május 7-én rendeznek meg. Ha valóban Macron és Le Pen között zajlik a második forduló, abban a francia elemzők Macron győzelmét jósolják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.