Szoros a verseny a francia elnökválasztáson

Ma van a francia elnökválasztás első fordulója. Vasárnap reggel nyolckor nyitották meg a szavazóhelyiségeket, az urnákat legkésőbb este 8 órakor zárják le. A jelenlegi államfő, a szocialista Francois Hollande 2012 óta van kormányon, már nem jelöltetheti újra magát, az utódja május 11-én veszi át a helyét. 

Tizenegy jelölt közül lehet választani, amiből normális esetben kettő jutna tovább a május 7-i második fordulóba, sőt, óriási fölénnyel akár ma is győzhetne valaki. Azonban az előzetes felmérések alapján a verseny annyira szoros, hogy bár csak ketten jutnak tovább, négyen is esélyesek. Ők név szerint a következőek:

  • Emmanuel Macron (balközép)
  • Marine Le Pen (Nemzeti Front, szélsőjobb)
  • Fracois Fillon (Republikánus Párt, jobbközép)
  • Jean-Luc Mélenchon – (szélsőbal)

Közvélemény-kutatók szerint azt látják legvalószínűbbnek, hogy a legvégén a független Macron és a szélsőséges Le Pen küzdenek majd az elnöki posztért. Míg Macron demokráciát, kiegyensúlyozott kormányt szeretne, Le Pen menekült- és euróellenes politikát folytat.

Marine Le Pen - Fotó: AFP/Patrick Hertzog

A 2017-es elnökválasztás nagyon fontos nem csak Franciaország, hanem az egész euró-zóna szempontjából, ha ugyanis valamelyik szélsőséges jelölt, Le Pen vagy Mélenchon kerül hatalomra, bedőlhet az euró. Fogadóirodák szerint ennek az esélye 1 a 10-hez. (CNCB)