Mészáros Lőrinc 6,2 milliárdos kormányzati támogatással építi meg Magyarország egyetlen búzakeményítő gyárát

mezőgazdaság
2017 április 24., 15:08
comments 159
  • Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban.
  • A Visonta Projekt Kft. 33 ezer m2-en épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére.
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői alapkő-letételi ünnepségen azt mondta, a beruházás a modern magyar élelmiszeriparról és mezőgazdaságról is szól, hozzájárul majd a gazdaság versenyképesebbé tételéhez.
  • A mastermind emögött: Mészáros Lőrinc.
link Forrás

Az MTI tudósítása szerint a gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Varga Mihály szerint a létrejövő üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amik belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez. Szerinte kedvező a beruházás az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszútávú és stabil beszállítási lehetőséget teremt.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cég búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én
photo_camera Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cég búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én Fotó: Komka Péter / MTI

A nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen kifejtette, hogy kedvező folyamatok zajlanak a nemzetgazdaság stratégiai ágazataiban:

  • A mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 55 százalékkal növekedett, az élelmiszeriparé 45 százalékkal bővült.
  • Az élelmiszeripar, a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat adja a bruttó nemzeti termék 2,4, a mezőgazdasággal együtt 5,8 százalékát, az ipari termelésből való részesedése pedig 12 százalék.
  • Az előállított mezőgazdasági termékek 65 százalékát ez a szektor vásárolja és dolgozza fel, és felhasznált anyagainak csak egyharmada származik külföldről.
  • Az ágazat közvetlenül 100 ezer embernek ad megélhetést, és kiemelt szerepe van a vidéki munkahelyek megtartásában.

Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának 10 százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését, és az élelmiszerfeldolgozó iparág 5 százalékos emelkedését a következő egy-másfél évben.

Varga Mihály azt is mondta, hogy a Visontai beruházás jól illeszkedik a kormányzati célokhoz. És tényleg:

Mészáros Lőrinc balján Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója
photo_camera Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én Fotó: Komka Péter / MTI

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, és 20 millió euróval támogatta a visontai projektet. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik.

Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. Mészáros szerint ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. Azt is elmondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet teremt – mondta.

A felcsúti polgármester közölte, hogy a visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez. Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést.

photo_camera Fotó: Komka Péter / MTI

Horváth László, a Heves megyei térség országgyűlési képviselője azt mondta, hazai erőforrásra támaszkodva, alacsony környezeti terhelést jelentő, korszerű, új technológia jelenik meg a Mátraalján. A képviselő fontosnak nevezte, hogy van magyar tőke, magyar befektető, aki ezt a helyet választotta a fejlesztés megvalósításához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.