Orbán Viktorral való barátságát is próbára teheti Mészáros Lőrinc elképesztő gazdagodása

POLITIKA
2017 április 27., 14:36
comments 295

Csütörtök reggel derült ki, hogy Mészáros Lőrinc vállalkozó és üzletember vagyona tavaly 100 milliárd forinttal nőtt, ezzel már ő az ötödik leggazdagabb ember az országban. Az ilyen mértékű vagyongyarapodás példátlan a modern Magyarország történetében, nem csoda, hogy az első beszámolók mind a siker gazdasági titkaira koncentrálnak. 

Figyelni kell a barátságra!

De nem szabad elfelejteni, hogy a hirtelen bekövetkező gazdagodásnak súlyos emberi következményei is lehetnek. Mind ismerjük a történeteket a lottónyertesekről, akik a hirtelen nyakukba szakadó pár milliárd forint súlya alatt összeroppantak, pillanatok alatt elveszítettek mindent, miközben párhuzamosan korábbi életük is odalett. 

A hirtelen érkező óriási vagyon komoly próba elé állíthatja a régi barátságokat is. Ezért lesz érdemes figyelni, hogyan alakul a jövőben Mészáros Lőrinc és régi jó barátja, Orbán Viktor kapcsolata. 

Orbán Viktor miniszterelnök és (egykori?) barátja, Mészáros Lőrinc a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Miközben Mészárosnak jelenleg 120 milliárd forintos vagyona van, addig Orbán Viktornak legutóbbi vagyonbevallása szerint mindössze  742 ezer forint megtakarítása van, azt is feleségével közösen birtokolja. 

Az ajándékozás az egyik legnagyobb csapda

Ez bőven van akkora különbség, ami akaratlanul is, de megmérgezhet egy kapcsolatot. Elég egy nagyon hétköznapi példára gondolni: Mészáros tavaly decemberben, az Echo Tv megvásárlása után beszélt arról, hogy karácsonykor Orbán Viktorral is megajándékozzák egymást, hiszen barátok. Képzeljük el, hogy milyen könnyen félrecsúszhat ez: Orbán Viktor vesz egy jobb bort régi barátjának, míg a nem kellően körültekintő Mészáros egy borászattal készül meglepetésként. Egy ilyen helyzetben kódolva van a kellemetlen szájíz. 

Mészáros Lőrinc balján Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója
photo_camera Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én (Fotó: Komka Péter / MTI) Fotó: Komka Péter / MTI

Mészárosnak gyakorlatilag kötéltáncolnia kell: világos, hogy ha mindent fizet Orbán helyett, azzal megalázhatja régi barátját, közben viszont ha minden olyan programból kihagyja, amit ő megengedhet magának, barátja viszont nem, akkor végleg eltávolodhatnak egymástól. Egy menő lyoni étterem váratlan meglátogatásakor, a Bajnokok ligája döntőjére történő utazáskor, de akár csak egy hirtelen ötletből született adriai jachtutazásnál is komolyan mérlegelnie kell ezentúl a felcsúti vállalkozónak, hogy meghívhatja-e régi barátját, anélkül, hogy benne az anyagi különbségek miatt rossz érzések születnének. 

Ennek a problémának alapos irodalma van: J.D. Roth pár éve a Forbes oldalán szedte össze, amit a témáról tudni érdemes. Ez alapján Orbán szemszögéből nézve az egyik fő probléma Mészáros gazdagodásával, hogy ez saját kudarcaira emlékeztetheti: nagyjából egyidősek, ugyanabból a faluból indultak, és míg Mészáros mára Magyarország egyik leggazdagabb embere lett, Orbán két évtizednyi közalkalmazotti munkával a háta mögött is csak 700 ezer forintos megtakarítást tud felmutatni. Legyenek akármilyen jó barátok, az irigység és a bűntudat sajnos elkerülhetetlenül ott ólálkodik mögöttük. 

Első pont: őszinteség!

Roth szerint három dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy a barátság túlélhesse az anyagi különbségeket. Az egyik kulcs a kommunikáció: Orbánnak és Mészárosnak őszintén beszélgetniük kell a vagyoni helyzetükről. Egy ilyen alap megteremtése után kevésbé kelthet kellemetlen érzést, ha egy menő étteremben Mészáros rendezi az egész számlát.

Második pont: ne legyen túl sok!

A második tanács, hogy világosan ki kell jelölni a határokat: például Mészárosnak világossá kell tennie, hogy nem fizethet minden focimeccsért ő, figyelni kell arra, hogy ne váljon túlságosan aszimmetrikussá a kapcsolat. Orbánnak pedig érdemes megfontolnia, hogy nem csak anyagi eszközökkel lehet szívességet tenni egy barátnak: ha túl terhesnek érzi, hogy közös programjaikon rendre Lőrinc fizeti a számlát, szívességekkel is viszonozhatja. Segíthet a felcsúti ház körül, vigyázhat a gyerekekre, vagy az étteremlátogatás helyett készíthet otthon egy vacsorát és arra hívhatja el régi barátját. 

És főleg: tartsák meg a régi témákat!

Végül pedig érdemes figyelni arra, hogy milyen könnyedén szakadhat ketté ilyenkor a két barát világa. Mészáros vagyonos üzletemberként más társaságokba lesz járatos, máshol tölti majd a szabadidejét, más típusú élményeket tud megfizetni. Ennek szükségszerű következménye, hogy egyre kevesebb közös téma lesz a barátok között. Hogy ezt ellensúlyozzák, fontos, hogy Orbán és Mészáros fenntartsák eddigi szokásaikat, melyek összekovácsolták őket.

photo_camera Illusztráció: Koszticsák Szilárd/MTI

Persze hiába figyelnek oda ezekre a tanácsokra, ez sem lehet garancia arra, hogy barátságuk kibírja a hirtelen beálló vagyoni különbséggel járó feszültségeket. Az élet már csak ilyen, néha a legjobb barátságok is odalesznek. Mi csak Bencsik András Mészáros Lőrincről mondott szavait tudjuk idézni

„Nagyon bízom benne, hogy az a barátság, ami Orbán Viktorhoz fűzi, az nem szenved csorbát, ki fog tartani élete végéig. Úgy érzem, hogy nála ki fog tartani, mert egy nagyon higgadt, derűs, szellemes, jókedvű ember, és ért a pénzhez.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.