Vizsgálat indult a civil szervezeteket embercsempészettel vádoló olasz ügyésszel szemben

külföld
2017 április 28., 10:14
comments 93


Carmelo Zuccaróval, a szicíliai Catania ügyészével szemben vizsgálódnak, amiért azt mondta, bizonyítékai vannak arra, hogy a földközi-tengeri migránsmentésben részt vevő egyes nem kormányzati szervezetek (NGO) együttműködnek az embercsempészekkel – jelentette be az olasz Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (Csm). A bírák és ügyészek munkáját felülvizsgáló tanács május 3-i ülésén tűzi napirendre Carmelo Zuccaro többször megismételt nyilatkozatainak véleményezését. A tanács esetleges fegyelmi vizsgálat indítását szorgalmazhatja az igazságügy-miniszternél.

A szicíliai Catania ügyésze utoljára csütörtökön adott interjút az olasz közszolgálati televíziónak. Nem zárta ki, hogy bizonyos NGO-k mögött az észak-afrikai embercsempész-szervezetek pénze áll, és azt állította, tudomása van NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokról. Szerinte bizonyos NGO-k a migránsok tömeges Olaszországba szállításával az „itáliai gazdaságot akarják destabilizálni”. Azt mondta, 3 szicíliai ügyészség is információgyűjtést indított a líbiai és a dél-olaszországi partok között tevékeny NGO-król, és „egyelőre nincsen elegendő bizonyíték vizsgálat indításához”. Nem lehet általánosítani, de „vannak NGO-k, amik nem tartják be a szabályokat” – mondta.

Ezután Andrea Orlando igazságügy-miniszter kijelentette, reméli, hogy Catania ügyészségének állításait tények igazolása is követi, de addig az NGO-k tevékenységét nem lehet embercsempészetként megbélyegezni hazug állításokkal. Felszólalt Marco Minniti belügyminiszter is, aki általánosításnak és hirtelen ítélkezésnek nevezte az ügyész szavait.

A szicíliai ügyész mellett Luigi Di Maio, az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi frakcióvezetője állt ki, aki a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökség tavalyi jelentésére hivatkozva arról beszélt, hogy a migránsokat „taxiztatják” az NGO-k hajóival.

photo_camera Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Luigi Di Maio az ügyésszel szembeni vizsgálatot úgy kommentálta: köztudott, hogy az NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolattartás titkosszolgálati forrásokból származik, az ügyészségek ezért nem tudnak nyomozást és vizsgálatot indítani. Szégyennek mondta, hogy az olasz igazságügyi hatóságok az ügyészségeket támadják a migránsmentés körülményeinek tisztázása helyett. Luigi Di Maio azt mondta, tisztázni kell „hány embert mentünk meg valóban, és hányat hajókáztatunk az olasz partok felé”.

Az olasz szenátus védelmi bizottsága szintén vizsgálatot indított a Földközi-tengeren aktív NGO-k tevékenységéről. Május 2-án az Orvosok határok nélkül (Msf) olaszországi csoportját hallgatják meg. Az Msf közölte, hogy munkája és finanszírozása átlátható, és az olasz parti őrség irányításával menti az embereket.

Az év eleje óta Olaszországba érkezett több mint 35 ezer migráns 70 százalékát az NGO-k hajói szállították partra, és kivétel nélkül az olasz partokra vitték őket. Most 9 NGO vesz részt a földközi-tengeri mentésben.

Az amúgy nagyon zavaros helyzetben egy dolog tiszta: a nemzetközi tengeri jog alapján nincs mérlegelési lehetőség, a fuldoklóknak segíteni kell. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.