A Kúria előtt is nyert a Közgép, Simicska kártérítésért pereli az államot

gazdaság
2017 május 02., 10:04
comments 113

Harmadfokon, immár a Kúrián is megnyerte azt a pert a Közgép, amit a közbeszerzési hatóság ellen indított, így most megnyílt az út Simicska Lajos előtt, hogy kártérítést követeljen a magyar államtól. A cég szóvivője bejelentette, már vizsgálják, hogy mennyi pénzt kérjenek.

Még 2015-ben, a gönyűi kikötőre beadott közgépes pályázattal kezdődött a most lezárult jogvita. Akkor a közbeszerzési hatóság hamis adatközlés miatt kizárta a legolcsóbb ajánlatot benyújtó Közgépet. A hatóság szerint néhány négyzetméterrel kisebb uszályokkal pályázott a cég, mint amekkorával indulni lehetett volna, erről itt írtunk részletesen.

A kizáráson túl a Közgépet három évre eltiltották minden közbeszerzési pályázattól. Úgy tűnt, hogy politikai döntés született, hogy a céget eltakarítsák. Simicska Lajos Közgépe ugyan 2010-14-ben lényegében minden közbeszerzést megnyert, amit csak akart, ám miután Orbán Viktorral összevesztek, már akkor sem nyerhetett, ha sokkal olcsóbb ajánlattal jelentkezett, mint bárki más. Az olcsó ajánlatok kizárása azonban kényelmetlen lehetett, egyszerűbb megoldásnak látszott, ha eltiltják a céget a pályázástól.

A Közgép azonban megtámadta a kizárását, és most már nincs hova fellebbeznie a közbeszerzési hatóságnak. A másodfokú, előző ítélet óta a Közgép már visszatérhetett a pályázati rendszerbe, így végül csak két évig voltak kizárva. 

E két év elmaradt lehetőségeiért akar most kártérítést a Közgép.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.