A Kúria előtt is nyert a Közgép, Simicska kártérítésért pereli az államot

Harmadfokon, immár a Kúrián is megnyerte azt a pert a Közgép, amit a közbeszerzési hatóság ellen indított, így most megnyílt az út Simicska Lajos előtt, hogy kártérítést követeljen a magyar államtól. A cég szóvivője bejelentette, már vizsgálják, hogy mennyi pénzt kérjenek.

Még 2015-ben, a gönyűi kikötőre beadott közgépes pályázattal kezdődött a most lezárult jogvita. Akkor a közbeszerzési hatóság hamis adatközlés miatt kizárta a legolcsóbb ajánlatot benyújtó Közgépet. A hatóság szerint néhány négyzetméterrel kisebb uszályokkal pályázott a cég, mint amekkorával indulni lehetett volna, erről itt írtunk részletesen.

A kizáráson túl a Közgépet három évre eltiltották minden közbeszerzési pályázattól. Úgy tűnt, hogy politikai döntés született, hogy a céget eltakarítsák. Simicska Lajos Közgépe ugyan 2010-14-ben lényegében minden közbeszerzést megnyert, amit csak akart, ám miután Orbán Viktorral összevesztek, már akkor sem nyerhetett, ha sokkal olcsóbb ajánlattal jelentkezett, mint bárki más. Az olcsó ajánlatok kizárása azonban kényelmetlen lehetett, egyszerűbb megoldásnak látszott, ha eltiltják a céget a pályázástól.

A Közgép azonban megtámadta a kizárását, és most már nincs hova fellebbeznie a közbeszerzési hatóságnak. A másodfokú, előző ítélet óta a Közgép már visszatérhetett a pályázati rendszerbe, így végül csak két évig voltak kizárva. 

E két év elmaradt lehetőségeiért akar most kártérítést a Közgép.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.