Kulcsár Krisztiánt választották a Magyar Olimpiai Bizottság elnökévé

sport
2017 május 02., 09:55
comments 129

Megbukott a Magyar Olimpiai Bizottságot hét éve vezető Borkai Zsolt. A lólengésben olimpiát nyerő, korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Győr polgármestere nagy különbségű vereséget szenvedett a MOB tisztújító közgyűlésén. Az új elnök Kulcsár Krisztián, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőrvívó lett.

Kulcsár Krisztián 2017. május 2-án, amikor a MOB elnökévé választották Borkai Zsolt helyére.
photo_camera Kulcsár Krisztián Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az elnöki posztra hárman pályázatak: Borkai, Kulcsár és Szabó Bence korábbi főtitkár - akit nemrégiben váltott le a korábban vele baráti viszonyt ápoló Borkai. Borkai pozíciója tavaly gyengült meg a kormánynál, el is vették a MOB-tól a sportra fordított támogatások elosztását. Szervezkedés is indult ellene fideszes sportvezetők körében, ugyanakkor a múlt héten Győrbe látogató Orbán Viktor valamennyire kiállt mellette. 

Már az első körben nyilvánvalóvá vált, hogy Borkai nem lesz újra elnök. Kulcsárnak egy szavazat hiányzott csak a győzelemhez. A második  menet előtt Szabó kiszállt a versenyből. A mostani elnökre, a Fidesz-kedvenc Borkai Zsoltra 51-en szavaztak, végül 108 szavazattal Kulcsár futott be.

Az 1971-ben született Kulcsár a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatójaként évek óta Svájcban él, a MOB-elnökségért tért haza Lausanne-ból. (Kósa Lajos a vele kapcsolatos viccnél bizonyította be, hogy nem érti a viccet és nem is szereti.) Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó unokaöccse, Móna István olimpiai bajnok öttusázó nevelt fia. Édesapja Kulcsár Gábor sokszoros válogatott kosárlabdázó.

Kampánybeszédét az MTI tudósítása szerint Csillagok háborújás idézettel vezette fel: "Egykori mesterem szavai jutottak az eszembe az elnökségi pályázat kapcsán: Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!". Azt mondta: a sport nem sokban különbözik az élet más területeiről: "Keményen kell küzdeni, és akkor sikereket érhetünk el. Nekem volt lehetőségem sporton és azon kívül, a civil szférában is tevékenykedni, sikereket elérni. Ezt a tapasztalatomat szeretném most kamatoztatni elnökként." (Kulcsár a CIB főosztályvezetője, aztán,a BÁV vezérigazgatója volt, ezután került Svájcba a nemzetközi vívószövetséghez.)

Partnerséget emlegetett programjaként, elsősorban a sportolókkal és az edzőikkel. "Mindenekelőtt a körülményeiken tudok javítani, és azon, hogy ne forduljon elő olyan, hogy a MOB elnöke nem tud időt szakítani valamelyikükre. Az elnöki poszt nem lehet másodállású funkció, nem lehet elérhetetlen a tagság számára" - utalt arra, hogy Borkai Győr polgármestere is. Az Index szerint Borkait nemcsak a sportolók, de egyszer a dühös Lázár János sem érte el, ahogyan a kormányban a sportért felelős Emmi is nehezen tartotta vele a kapcsolatot. 

"Partnerséget ígérek a nemzetközi tagszövetségekkel, mert hiába a kiváló eredmények, a nemzetközi súlyunk ettől messze elmarad. Nyelvtudásomnak, kapcsolatrendszeremnek köszönhetően ebben a munkában személyesen is aktívan veszek részt. Partnerséget óhajtok kialakítani a hazai üzleti élettel. Az állami támogatáson túl piaci alapú szerződésekre is szükség van. Hosszú távon ugyanis csak utóbbira lehet alapozni, hiszen az biztosít független gazdálkodást" - nyilatkozott.

Kiemelte, a kommunikáció terén többre van szükség, mint egy jó honlapra és sajtótájékoztatóra. 

Ugyanakkor úgy tűnik, a budapesti olimpia tervét ő sem engedte el:

"Elengedhetetlen a piaci szereplők felé való nyitás és a sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, mert ez vezeti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz".  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.