Theresa May kemény tárgyalásokra számít az EU-val

külföld
2017 május 02., 17:21
comments 132

Ugyan a múlt hét szerdán Theresa May brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker EB-elnök között zajló brexit-tárgyalások után mindkét fél a konstruktív és barátságos légkört hangsúlyozta, a hétvégén elkezdtek kiszivárogni részletek arról, hogy valójában a légkör minden lehetett, csak konstruktív és barátságos nem. 

Arról, hogy mik szivárogtak ki (feltehetően Juncker környezetéből) a német lapoknak, mi is részletesen írtunk hétfőn. A kulcsmegállapítás az volt, hogy Juncker tízszer szkeptikusabban távozott Londonból, mint ahogy érkezett, és 50 százaléknál nagyobb esélyt ad rá, hogy a britekkel a kilépéséről folytatott tárgyalás kudarcba fog fulladni.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Kedden megjött a brit válasz is: May a BBC-nek beszélt arról, hogy átkozottul nehéz eset lesz Juncker számára. Elmondta ugyan, hogy szerinte nagyon sok hasonlóság és közös cél van a britek és az EU szándékaiban, de tudja, hogy a tárgyalások kemények lehetnek majd. 

Mint mondta, a Konzervatív Párt vezetéséért zajló kampány alatt egyik kollégája "átkozottul nehéz esetnek/nőnek" (bloody difficult woman) nevezte, és a következő ember, aki ezt majd megtapasztalhatja, az Juncker lesz.

May nem kívánta kommentálni a német lapok értesüléseit, szerinte ezek közül sok minden csak brüsszeli pletyka. Azt azonban elismerte, hogy cél, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-s polgárok és az EU-ban élő britek helyzetét hamar, már a júniusban induló tárgyalások elején tisztázzák. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.