MTI: Az oroszok fele pozitívan értékeli Sztálin háborús vezetői szerepét

érdekes adat
2017 május 08., 14:16
comments 326

A Magyar Távirati Iroda új szokása szerint ismét érdekes oroszországi adatokkal szolgált:

„Az oroszok 50 százaléka pozitívan értékeli Sztálinnak a Nagy Honvédő Háború idején, azaz a második világháborúnak a Szovjetunió náci megtámadása utáni időszakában betöltött vezetői szerepét - derült ki a főleg a Kreml megrendelésére dolgozó orosz Közvélemény Alap (FOM) hétfőn ismertetett felméréséből.

A megkérdezettek 32 százaléka szerint a szovjet diktátor részben pozitív, részben pedig negatív szerepet játszott a háború idején, 8 százaléka elítélte Sztálin ténykedését, 11 százaléka pedig nem tudott választ adni a kérdésre. 2015-ben még 46 százalék, 2000-ben pedig csak 40 százalék gondolkodott ebben a viszonylatban pozitívan »a népek atyjáról«. Ugyanezekben az években az őt negatívan értékelők aránya 30, illetve 31 százalék volt.

A válaszadók 55 százaléka szerint Oroszországban méltányosan ítélik meg azt a szerepet, amelyet Sztálin a háborús győzelemben játszott, 19 százalék pedig ezzel ellentétes álláspontot vall. 56 százalékuk a nép ünnepének tartja győzelem napját, 35 százalékuk állami, 6 százalékuk pedig családi ünnepnek tartja azt. A felmérés részvevőinek 87 százaléka úgy nyilatkozott, hogy családjának van olyan tagja, aki részt vett a háborúban.

A FOM szerint az oroszok 29 százalékát büszkeség és hazafias érzés tölti el a »Nagy Honvédő Háború« kifejezés hallatán, 18 százalék a gyászra, a fájdalomra és a könnyekre asszociál azzal kapcsolatban, és 13 százalék gondol elsősorban a győzelem miatt érzet örömre.

A válaszadók 69 százaléka érzi úgy, hogy a háború története objektív megvilágításba kerül Oroszországban, amivel ellentétes álláspontot 19 százalék vall. 39 százalék szerint ma valósabb a háborúról alkotott kép, mint amilyen a szovjet időkben volt, 23 százalék ezzel nem ért egyet, 24 százalék szerint pedig semmi sem változott. A FOM anyaga szerint az oroszok 79 százaléka készül arra, hogy részt vegyen az Oroszországban május 9-én tartandó győzelem-napi rendezvényeken.

A másfél ezres országos mintán elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 3,6 százalékpont.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont múlt héten közzétett adatai szerint az oroszok 76 százaléka készül megünnepelni a győzelem napját, ami a legmagasabb arány a 2000-ben mért 67 százalékhoz képest. A Levada-központ egy februári felméréséből az derült ki, hogy Sztálin szerepének helyeslése 46 százalékkal 16 éves történelmi maximumot ért el. Egy évvel korábban »csak« 37 százalék viszonyult hozzá elragadtatással, tisztelettel vagy rokonszenvvel.”

Ezek szerint meglett az eredménye az államilag feltámasztott Sztálin-kultusznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.