Putyin egy 1927-es Pravdával lepte meg egykori KGB-főnökét

ünnep
2017 május 08., 16:21
comments 137

A náci Németország feletti győzelem évfordulója és 90. születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin felköszöntette Lazar Matvejevet, aki az 1980-as években az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB képviselője volt a keletnémet belügyminisztériumnál, egyben az orosz elnök akkori főnöke is, amikor az Drezdában folytatott hírszerzői tevékenységet.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A Kreml honlapján közzétett beszámoló szerint Putyin a moszkvai otthonában kereste fel Matvejevet két volt NDK-beli kollégájával, Nyikolaj Tokarjovval, aki most a Transznyefty állami kőolajszállító cég vezetője, és Szergej Csemezovval, aki a fejlett technológiájú termékek exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat főnöke.

A képek alapján az orosz elnök jobban odatette magát, mint Orbán Viktor a Bözsi néninél tett látogatásán, hiszen jó hangulatú iszogatás lett a szülinapozásból.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

Az orosz vezető egy elnöki karórával és a Pravda az ünnepelt születésnapján, 1927-ben kinyomtatott példányával ajándékozta meg Matvejevet.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

Vlagyimir Putyin az orosz elnöki hivatal hivatalos honlapja szerint 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, majd alezredesi rangban dolgozott a KGB-nél, ahol különböző beosztásokat töltött be a vezető operatív megbízottétól az első osztályvezető helyetteséig.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A keddi győzelem napja alkalmából az orosz elnök köszöntötte Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőit, valamint Georgia (Grúzia) és Ukrajna polgárait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.