Putyin egy 1927-es Pravdával lepte meg egykori KGB-főnökét

2017 május 8., hétfő 16:21
141

A náci Németország feletti győzelem évfordulója és 90. születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin felköszöntette Lazar Matvejevet, aki az 1980-as években az akkori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB képviselője volt a keletnémet belügyminisztériumnál, egyben az orosz elnök akkori főnöke is, amikor az Drezdában folytatott hírszerzői tevékenységet.

Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A Kreml honlapján közzétett beszámoló szerint Putyin a moszkvai otthonában kereste fel Matvejevet két volt NDK-beli kollégájával, Nyikolaj Tokarjovval, aki most a Transznyefty állami kőolajszállító cég vezetője, és Szergej Csemezovval, aki a fejlett technológiájú termékek exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat főnöke.

A képek alapján az orosz elnök jobban odatette magát, mint Orbán Viktor a Bözsi néninél tett látogatásán, hiszen jó hangulatú iszogatás lett a szülinapozásból.

Fotó: Alekszej Nikolszkij/AFP

Az orosz vezető egy elnöki karórával és a Pravda az ünnepelt születésnapján, 1927-ben kinyomtatott példányával ajándékozta meg Matvejevet.

Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

Vlagyimir Putyin az orosz elnöki hivatal hivatalos honlapja szerint 1985 és 1990 között szolgált az NDK-ban a szovjet külföldi hírszerzés kötelékében, majd alezredesi rangban dolgozott a KGB-nél, ahol különböző beosztásokat töltött be a vezető operatív megbízottétól az első osztályvezető helyetteséig.

Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik

A keddi győzelem napja alkalmából az orosz elnök köszöntötte Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőit, valamint Georgia (Grúzia) és Ukrajna polgárait. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt