Öt aktivistát tartóztattak le Moszkvában

Tbg
külföld
2017 május 11., 19:42
comments 236
photo_camera Fotó: MARTA KHROMOVA/AFP

Öt LGBT-aktivistát tartóztattak le Moszkvában, miután aláírásokat gyűjtöttek a csecsenföldi homoszexzuálisok elleni aggresszió kivizsgálása érdekében. Kétmillió aláírást szeretnének összegyűjteni.

Az öt aktivista közül egy olasz állampolgár volt, ketten az orosz Open szervezet tagjai voltak. Utóbbit az orosz ügyészség a múlt „nemkívánatos szervezetnek” nevezte, Mihail Hodorkovszkij a szervezet támogatója.

Az aktivistákat a nap végén elengedték. A rendőrség azzal indokolta előállításukat, hogy nem volt engedélyük aláírást gyűjteni.

A homoszexuálisok jogainak védelmére szólította fel Angela Merkel német kancellár múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnököt. 

Sajtóhírek szerint több mint száz embert vegzáltak az utóbbi időszakban Csecsenföldön, hárman életüket vesztették. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.