Kadirov együttműködne a csecsenföldi melegek üldözésének kivizsgálásában, bár szerinte „az effajta jelenség nem jellemző a csecsen népre”

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz emberi jogi ombudsmannak azt a kérését, hogy alakuljon tárcaközi munkacsoport a Csecsenföldön a híradások szerint üldözött melegekkel szemben alkalmazott bánásmód kivizsgálására.

Putyin a Kremlben fogadta Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztost, akinek megígérte: beszélni fog a főügyésszel és belügyminiszterrel „a jól ismert értesülések vagy pletykák” ügyében, vagyis arról, hogy „mi történik az Észak-Kaukázusban a nem hagyományos nemi orientációjú” emberekkel. Moszkalkova kezdeményezte, hogy a tárcaközi munkacsoportot Oroszország központi területén, ne pedig Csecsenföldön hozzák létre.

Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy a köztársaság vezetése és rendvédelmi szervei készek együttműködni a szövetségi hatóságokkal a tömegtájékoztatásban a szexuális kisebbségek helyzetéről megjelent értesülések ellenőrzésében, bár szerinte a melegek üldöztetésére vonatkozó hivatalos bejelentést mindeddig nem tettek, és „az effajta jelenség nem jellemző a csecsen népre”.

Putyin és Kadirov egy grozniji mecset előtt 2008-banFotó: Alekszej Nikolszkij / Ria Novosti / AFP

Angela Merkel német kancellár kedden Szocsiban azt mondta, kétoldalú tárgyalásuk során a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint.

A Novaja Gazeta független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön kb. 100 homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. A lap szerint közülük több embert megkínoztak, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. A csecsen hatóságok rágalomnak minősítették a lap által közölteket, az állítva, hogy a köztársaságban egyáltalán nem is élnek homoszexuálisok. (MTI)