Merkel a homoszexuálisok jogainak védelmeire kérte fel Putyint közös sajtótájékoztatójukon

Az Oroszországba látogató német kancellár közös sajtótájékoztatót tartott az orosz államfővel, és Merkel ekkor hozta szóba a csecsenföldi melegek helyzetét, és arra kérte Putyint, hogy segítsen megvédeni a homoszexuálisok jogait. 

Az utóbbi hetekben több cikk és beszámoló is megjelent arról, hogy a régióban a hatóságok üldözik a homoszexuális embereket, tömegesen tartóztatják le őket és előfordultak kínzások, sőt, gyilkosságok is. 

Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance/AFP

A német kancellár hangoztatta a civil szervezetek és a gyülekezési jog fontosságát, és szót emelt az Oroszországban a közelmúltban betiltott egyház, a Jehova Tanúi mellett.   

Merkel 2015 óta először járt Oroszországban, a fő téma természetesen Ukrajna és Szíria volt. A német államfő elmondta, hogy az Oroszország ellen bevezetett európai szankciók feloldása csakis a minszki megállapodások végrehajtása esetén lehetséges. 

Majd hozzátette, hogy "nem történt haladás a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében".  

A tavalyi amerikai elnökválasztás orosz hackerek által történt állítólagos megzavarását firtató kérdésre válaszolva Putyin hangoztatta, hogy Oroszország sohasem avatkozik be más országok politikai életébe. Reményét fejezte ki, hogy a többi állam is tartózkodik majd Oroszország esetében. (MTI, BBC, Reuters)