Világhírű matematikus is Macron pártjának jelöltje lesz a francia választásokon

külföld
2017 május 12., 15:48
comments 99

Miután Emmanuel Macron megnyerte a francia elnökválasztást, az igazán nagy kérdés az lett, hogy elnökként milyen összetételű parlamenttel dolgozhat majd a júniusi választások után. Mozgalma, az En Marche! alig egy éve jött csak létre, és eddig főleg Macron megválasztására koncentráltak, most kezdtek csak el politikusokat keresni.   

Csütörtökön mi is beszámoltunk arról, hogy végül nem sikerült a saját maguk számára szabott határidőre minden francia választókörzetben jelöltet állítani. Ez betudható a szigorú feltételeknek is, amiket szabtak: kikötötték, hogy a jelöltek legalább felének nőnek kell lennie, és szintén megígérték, hogy a jelöltek többségének nem lehet politikusi múltja. 

Így került a listára például a kortárs matematika egyik legnagyobb alakja, a 2010-ben Fields-éremmel is díjazott Cédric Villani, aki nem csak zseniális matematikusként ismert, hanem nagyszerű és szórakoztató előadóként is:

link Forrás

A 428 bejelentett jelölt között mindössze 24 olyan akad, aki eddig is parlamenti képviselő volt, a jelöltek döntő többsége a civil társadalomból érkezik. A pártnak összesen 577 jelöltre van szüksége, ha minden választókörzetben akarnak jelöltet állítani, márpedig ez a tervük. 

A legfiatalabb jelöltjük 24 éves, a legidősebb 72, az átlagéletkor pedig 46, ami jóval fiatalabb a parlamenti átlagnál. (BBC, címlapkép: AFP PHOTO / JOEL SAGET)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.