A néppárti frakció több mint a negyede is megszavazta a Magyarország elleni határozatot

Szerda délután az Európai Parlament elfogadta a baloldali - liberális frakciók határozati javaslatát Magyarországgal szemben.

Ebben többek között felszólították Magyarországot három törvény visszavonására (lex CEU, menekültek bezárása, civil szervezetek megbélyegzése); felszólították az Európai Bizottságot, hogy nézzék meg alaposabban, hogy mi történik az EU-s pénzekkel; és elindították a magyar kormány jogainak megnyirbálását célzó eljárást is, a jogállamiság leépítése elleni büntetésül.

A javaslatot kezdeményező frakcióknak önmagukban nincs többségük, a javaslatuk csak más képviselők támogatásával mehetett át. 

Elvben nem számíthattak volna a néppárti képviselőkre, mert a néppárt egy puhább megfogalmazású, saját határozatot terjesztett be. A néppárti frakcióban foglal helyet 11 fideszes és 1 KDNP-s képviselő is.

Ennek ellenére 67 néppárti képviselő a keményebb, szocialista - liberális javaslat mellett szavazott. 

Ez a 217 fős néppárti frakcióközel harmadát jelenti, ami annak fényében különösen súlyos arány, hogy a határozat ellen alig többen, mindössze 93-an szavaztak. Vagyis a néppárti képviselőknek csak a 40 százaléka ellenezte a magyar kormányt megbélyegző kezdeményezést. A többi néppárti képviselő tartózkodott vagy nem vett részt a szavazáson.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.