2 (kettő!) millió forintra bírságolta Mészáros Lőrinc cégét az MNB

gazdaság
2017 május 24., 07:39
comments 53

A Magyar Nemzeti Bank 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Opimus Group Nyrt.-re a tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt – közölte az Opimus Group Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. (Az Opimus Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltsége, ez az a cég, ami többek között a Mediaworks nevű lapkiadót megvásárolta.)

A közlemény szerint a jegybank az április 27-én kelt határozatában arra figyelmeztette az Opimust, hogy a jövőben teljes körűen, határidőre tegyen eleget a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, továbbá ezekről az információkról a közzététellel egy időben az MNB-t is tájékoztassa. A társaság június 2-ig élhet jogorvoslattal az MNB határozata ellen.

Az Opimus arról is beszámolt a BÉT honlapján, hogy a jegybank május 11-én is kiadott egy, a cégre vonatkozó határozatot, amiben arra figyelmeztette az Opimust, hogy a jövőben teljes körűen és határidőben tegyen eleget a rendszeres tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, így minden esetben intézkedjen a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal és határidőben az éves jelentés közzétételéről.

A társaság a figyelmeztetést tudomásul vette azzal, hogy a késedelmes közzétételre kizárólag azért került sor, mert a határidő utolsó napja (április 30.) munkaszüneti napra esett, és az azutáni munkanapon tartották meg az éves rendes közgyűlést, illetve ugyanazon a napon tett eleget a cég közzétételi kötelezettségének.

(A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége [Tebész] korábban bíróságon támadta meg az Opimus május 2-i közgyűlését, mert a Tebész szerint azt szabálytalanul hívták össze, így az összes ott hozott döntést érvényteleníteni kellene. A közgyűlésen többek között arról is döntöttek, hogy Mészáros Lőrinc mindkét lánya kerüljön be a társaság igazgatóságába, az egyikük egyenesen az elnöki székbe. A Tebész szerint törvénysértő volt, hogy csak azokat a részvényeseket engedték a közgyűlésen részt venni, akik napokkal előre regisztráltak. Mivel így kevesen voltak, helyben rögtön újabb közgyűlést hívtak össze, csakhogy oda is már csak az mehetett, aki az előző, elmaradt közgyűlésre regisztrált.)

Az Opimus Group Nyrt. részvényei a BÉT standard kategóriájában forognak, a keddi kereskedést 48 forinton zárták, az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 74, a legalacsonyabb 11 forint volt  írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.