Az ügyészség azt állítja, még mindig nyomoznak több, a 2014-es választáson induló kamupárt ellen

POLITIKA
2017 május 24., 08:43
comments 28

A 2014-es országgyűlési választás kampánytámogatásainak szabálytalan felhasználása miatt most is több ügyben folyik nyomozás – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel.

A főügyész emlékeztetett arra, hogy a 2014-es országgyűlési választásban nyújtott kampánytámogatások szabálytalan felhasználásának gyanúja miatt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén az Állami Számvevőszék jelzése alapján 6 pártot érintően indult nyomozás, és ezek közül több ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás miatt.

  • Két ügyben a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, a nyomozások felügyeletét a Fővárosi Főügyészség, illetve a Budapesti IX. kerületi ügyészség látja el.
  • Két ügyet pedig áttettek a NAV területileg illetékes igazgatóságaihoz.
  • Az ötödik párt ügyében bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, ezért azt a nyomozást a NAV megszüntette.
  • A hatodik párt ügyében indult nyomozás a párttal szerződő egyik céggel szemben folytatódott költségvetési csalás miatt, miután felmerült, hogy a párt jogszerű kifizetései révén keletkezett bevételei után a cég nem teljesítette adófizetési kötelezettségét. A cég ügyvezetője ellen az illetékes kerületi ügyészség vádat emelt, a bíróság nem jogerősen 180 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a vádlottat. 

Ibolya Tibor kitért arra is, hogy a 2014. évi országgyűlési választás után számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt is indult nyomozás egy párt ellen. A BRFK két gyanúsítottat hallgatott ki, és az ügy vád-előkészítési szakban van az V. és XIII. kerületi ügyészségen – írja az MTI.

A Népszava a Zala megyei Főügyészség tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a költségvetési csalás miatt indult nyomozást a zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt ügyében.

Az ÁSZ jogszabályi előírás alapján, a választást követő egy éven belül ellenőrizte a választásra fordított állami és más pénzeszközök felhasználását. Az ellenőrzésről készített jelentést 2015. március 31-én mutatták be. Az ÁSZ akkor tudatta: 8, az országgyűlési választáson listát állító, de képviselethez végül nem jutó párt sértette meg az áfatörvényt és a számviteli törvényt a kampánypénzek elköltésénél.

Csakhogy a 24.hu pár napja arról írt, ezeket a nyomozásokat az elmúlt hetekben szép csöndben megszüntette az ügyészség. Most úgy néz ki, a 2018-as választásokon újra jöhetnek a kamupártok, amik miatt 2014-ben az ellenzék legalább 2 mandátumot bukott, így kétharmada lett a Fidesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.