Budai Gyulának továbbra sem elég CEU-ügyben a New York-i kormányzó, ők igenis a szövetségi kormánnyal akarnak tárgyalni

POLITIKA
2017 május 24., 18:28
comments 350

A magyar kormány kitalálta, hogy nagyon szeretne tárgyalni Donald Trump kormányával. Ezért áttoltak egy törvényt a parlamenten, ami előírja, hogy az amerikai kormánynak szóba kell állnia a magyarral, ha azt akarják, hogy Budapesten maradhasson a CEU. Az amerikai szövetségi kormány azonban többször jelezte, hogy hülyeségnek tartja a törvényt, és nem is tartja magát illetékesnek ilyen ügyekben.

Az amerikaiak a saját alkotmányukat értelmezve úgy gondolják, hogy ebben az ügyben csak New York állam vezetése tárgyalhat a magyar kormánnyal, és New York kormányzója szerdán ki is adott egy közleményt, ami szerint ő készen áll a tárgyalások haladéktalan megkezdésére.

A magyar kormány azonban ezekre következetesen azzal reagál, hogy ők bizony továbbra is Trump kormányával szeretnének tárgyalni. A magyar külügy már kiadott egy közleményt, ami szerint az amerikaiak nem értik elég jól a saját alkotmányukat, mert szerintünk igenis tárgyalhat oktatási ügyben a szövetségi kormány is.

Budai Gyula, a Külügyminisztérium államtitkára pedig most Hajdúdorogról üzent New Yorkba. Egy lakossági fórumon ugyanis azt mondta, hogy oktatási kérdésekben államközi szerződést állam az állammal köt, ezért a CEU-val kapcsolatban az amerikai (azaz a szövetségi) kormány az illetékes.

És kész. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.