New York állam kormányzója várja, hogy a magyar kormány tárgyaljon vele a CEU-ról

oktatás
2017 május 24., 14:37
comments 186

Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója közleményt adott ki arról, hogy nagyon szívesen tárgyal a magyar kormánnyal a CEU-ról annak érdekében, hogy az egyetem tovább működhessen Budapesten. A kormányzó leírta azt is, hogy értelmezése szerint a magyar parlament által elfogadott CEU-törvény ellentétes azzal a közös nyilatkozattal, amit 2004-ben írt alá a magyar kormány és az akkori New York-i kormányzó.

Andrew M. Cuomo szerint a CEU zavartalan budapesti működése a magyar-amerikai együttműködés fontos szimbóluma, és mindenki érdeke, hogy a világszínvonalú képzést nyújtó intézmény tovább folytathassa a munkáját.

A magyar parlament által elfogadott lex-CEU feltételekhez köti a külföldi egyetemek magyarországi működését, és ezek között szerepel az is, hogy az intézmények jogállásáról nemzetközi szerződést kell kötnie Magyarországnak és az egyetem saját államának. Ez a CEU esetében New York, a magyar kormány azonban többször utalgatott arra, hogy ők minden áron tárgyalni szeretnének az amerikai szövetségi kormánnyal is. A szövetségi kormány azonban eddig következetesen elzárkózott ettől, több esetben is elítélték a magyar törvényt, és kijelentették, hogy ők nem, csak New York állam illetékes ilyen oktatási kérdésekben. A szövetségi kormány többször kérte azt is, hogy a magyar hatóságok függesszék fel a CEU-törvény alkalmazását, hogy ne kelljen bezárni az egyetemet. A legutóbbi ilyen nyilatkozatra a magyar külügy azzal válaszolt, hogy az amerikai kormányzat nem érti megfelelően az amerikai alkotmányt.

Lázár János heti sajtótájékoztatón rendszeresen beszámol arról, hogy milyen kormányokkal sikerült megegyezni a külföldi egyetemek ügyében, de az USA eddig sosem szerepel a felsorolásban, valahogy Thaifölddel és Kínával könnyebben megtalálta a közös hangot az Orbán-kabinet.

A CEU üdvözölte a kormányzó közleményét. Az egyetem vezetése külön kiemelte, hogy Andrew M. Cuomo haladéktalanul kész tárgyalni a magyar kormánnyal. 

„Andrew M. Cuomo kormányzó közleményének időpontja is jelentőséggel bír, hiszen a magyar kormánynak holnapig kell választ adnia az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindításáról szóló hivatalos levelére. Az Európai Parlament május 17-i döntése felszólította a magyar kormányt az amerikai hatóságokkal történő tárgyalásra. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma tegnap megerősítette, hogy a szövetségi kormánynak nincs jogi kompetenciája a felsőoktatás kérdésében, az a tagállamok fennhatósága alá tartozik. Cuomo kormányzó közleménye tehát utat nyit a tárgyalásoknak.”

- fogalmazott a CEU közlménye.

„Reméljük, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd,” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené. Bízunk benne, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét, mint - ahogy Cuomo kormányzó fogalmaz - az „amerikai-magyar együttműködés szimbóluma”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.