Orbán Mészáros Lőrincről: Majd a polgárok eldöntik, mi idegesíti őket, a kormány ehhez nem ad tanácsokat

POLITIKA
2017 május 26., 10:48

Orbán Viktor pénzosztó körútja, a Modern Városok Program utolsó állomásához érkezett. Lázár János városa, Hódmezővásárhely lett a végállomás, itt kísérgette a miniszter a főnökét, és dicsérte meg ötször is egy poénját. Amit aztán Orbán nem is mondott el a sajtótájékoztatón. Pedig kérdezték tőle hogy visszaadja-e a városnak a lizingelt Lázárt, de - bár azt mondta, Lázár sokat dolgozott - megkerülte a választ.

A sajtótájékoztatón megkérdezték Orbánt Kövér Lászlónak arról a kijelentéséről, hogy megérti, ha sokakat idegesít Mészáros Lőrinc példátlan vagyonosodása. Orbán erre úgy válaszolt, hogy azt majd minden vállakozó és állampolgár eldönti, hogy mi idegesíti, ebben a kormány nem ad tanácsokat. Szerinte nagyon fontos vonalat jelölték ki már korábban: a gazdasági élet és az üzlet a vállalkozókra tartozik, a közélet a politikára. "Mi politikával foglalkozunk" - tette hozzá.

Rákérdeztek arra is, hogy tárgyal-e majd Donald Trumppal. Ez régóta forszírozza a magyar diplomácia, pár szót most váltottak először a NATO-csúcson, mielőtt Trump egyszerűen félrelökte a montenegrói kormányfőt. Orbán szerint - aki azért elkérkedett azzal, hogy tegnap egy társaságban volt az amerikai elnökkel - ebben a pillanatban a magyar-amerikai politikai kapcsolatok nem indokolják a megbeszélését, mert nincs neuralikus pont a két ország között, az nagyságrendekkel jobb, mint a demokraták idején. Orbán úgy látja, van néhány ország, akikkel Trumpnak komoly ügyeket kell megbeszélnie, de nekünk sem katonai ügyekben, sem a terrorizmus elleni harcban, sem a gazdasági együttműködés területén nincs olyan konliktusunk, ami indokolná a tárgyalást.

A CEU-t Orbán nem ezek szerint nem tartja problémás kérdésnek, pedig pont ő igyekszik a szövetségi kormány szintjére emelni az ügyet. Kapott kérdést ezzel kapcsolatban is, azt mondta, egy másik amerikai egyetem ügyében sikerült már megállapodni Maryland állammal, egyeztetni fognak New York kormányzójával is. "Ha nekik annyira fontos a CEU, méltóztassanak megtenni a szükséges lépéseket. Sok sikert kívánok a tárgyalásokhoz" - mondta Orbán, bár éppen bejelentkezett New York kormányzója.

Kapott kérdést arról is, hogy mit szól ahhoz, hogy 340 ezer fiatal akarja elhagyni az országot. Azt mondta, sajnálja, hogy politikai cséphadarót fabrikált ebből az ellenzék. Mindannyian azon dolgoztak 20 éven keresztül, hogy legyen egységes európai gazdasági tér, ne legyenek határok, lehessen szabadon munkát vállalni rövidebb-hosszabb időre Európában. Ezért szamárság azt mondani, hogy a fiatalok elmenekülnek, hiszen pont ezt a lehetőséget szerették volna elérni. A külföldi munkalehetőség nem istencsapása, hanem jó lehetőség. Ehhez Magyarországot is vonzóvá kel tenni a külföldi fiatalok számára, Orbán szerint a féléves Erasmus-ösztöndíjak alapján Magyarország vonzó célpont, szeretnek idejönni a külföldi fiatalok. Itt végképp nem hozta szóba, hogy közben egy olyan egyetem elüldözését készíti elő, ami valóban vonzó a külföldi fiataloknak, és nemcsak egy féléves ösztöndíj erejéig. Azt viszont mondta, hogy ő sem szeretné, ha "három országon és hetedhét országon kellene átutaznia, hogy megnézhesse az unokáit".

Szó volt még arról a vasúti sínen is közlekedő villamosról, ami Hódmezővásárhelyet kötné össze Szegeddel, de olyan magas áron végeznék el a munkát, ami miatt Lázár visszadobta a tervet. Orbán szerint észszerűsíteni kellene a költségeket, a hálózatba pedig be kéne vonni Szabadkát is, lehetőleg úgy, hogy a szerb határon ne kelljen megállni. De ehhez - mondta Orbán - az uniónak is biztosan lesz egy-két jó ötlete. Arról megint nem beszélt, hogy a kerítést hogyan kerülné meg a villamos.

És azt is mondta, hogy Farkas Flróiánnal tényleg szeretné folytatni a politikai együttműködést.

Hódmezővásárhelyen egyébként olyan meleg szavakkal fogadta őt Almási István polgármester, mint talán sehol máshol. Azzal kezdte, hogy már azért is köszönetet mondott, amit eddig kapott Hódmezővásárhely Orbán Viktortól. Aztán azzal folytatta, hogy sokan mondják, hogy a politikában nincs barátság, de igenis léteznek személyes szövetségek, ilyen van Hódmezővásárhely és Orbán Viktor között. Mindig segítetett ennek a városnak, „mindig mellettük állt jóban-rosszban. Bízik abban, hogy ez a szövetség még sokáig fennáll”.

És ekkor még be sem jelentette Orbán Viktor azt a sok jót, amit a város kap. Például elkerülőutat 20 milliárdért, ipari park bővítést, nagy állami naperőműparkot, ha már annyit süt itt a nap, új könyvtárat, 117 kilométer hosszú turisztikai kerékpárutat, iskolafelújításokat és egy érdekes újítással is kísérleteznének. Tesztként egy tízemeletes panel épületblokk visszabontását kezdenének el, ha abban partnerek az ott lakók is.

Orbán úgy számolt, hogy a 23 megyei jogú város polgármesterével 3400 milliárd forintról kötöttmegállapodást. A következő program a falufejlesztési lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.