Az év végéig szabadkereskedelmi megállapodást köthet Irán és az Eurázsiai Unió

külföld
2017 május 29., 04:42
comments 40

A Moszkva-vezette szabadkereskedelmi övezet, az Eurázsiai Unió arra számít, hogy Donald Trump elnöksége alatt újra befagy majd az amerikai-iráni kapcsolat, amit az Obama-adminisztráció hosszú tárgyalások árán, az atommegállapodás után kezdett újra aktivizálni, ezért igyekeznek Iránt az Eurázsiai Unióhoz és ezen keresztül az orosz befolyási övezethez közelíteni.

Iránban nem csapódott le jól az sem, hogy Donald Trump kifejezetten kritikus volt Teheránnal szemben, mikor épp Irán legnagyobb riválisánál, Szaúd-Arábiában tett látogatást.

Irán és Oroszország így is több területen együttműködik, például koordinálnak a szíriai polgárháborúval kapcsolatos ügyekben is. Az együttműködés azután mélyült el igazán, hogy az EU és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben a Krím-félsziget elfoglalása után, hiszen Oroszországnak ezután kereskedelmi partnerként és piacként is nagyobb szüksége volt Iránra.

Az Eurázsiai Uniót jelenleg Oroszország mellett Kazahsztán, Fehéroroszország, Örményország és Kirgizisztán alkotja. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.