Tovább fogy a magyar, a kormány mégsem különített el pénzt a csodafegyverként beharangozott demográfiai programjára

demográfia
2017 május 29., 06:02
comments 181

Megjelentek a legfrissebb demográfiai adatok. A KSH szerint az év első három hónapjában kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban (0,8 százalékkal, ha a szökőnapot is figyelembe veszik). Ennél drámaibb, hogy sokkal többen haltak meg idén télen, mint 2016-ban. Itt már jelentős, 17 százalékos a különbség. Arról már írtunk, hogy az első két hónap volt 19 éve a leggyilkosabb tél. Márciusban is többen hunytak el, mint tavaly ilyenkor. A két rossz adatból következik a harmadik: a természetes fogyás a 2016. január–márciusi 10 941-gyel szemben 2017 első negyedévében 16 517 fő volt, ami 51%-os növekedést jelent. 

Nem véletlen, hogy már Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is az ágyában hajnalban az utódnemzésre, egy bagolyra és az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra gondolt, Orbán Viktor pedig a múlt héten bejelentette, hogy 2018-as nemcsak választási év, hanem a családok éve is lesz. Olyan programot állítottak össze, aminek célja a népesedési fordulat, a költsége 100 milliárd körül lehet.

Az erősen árnyalja a képet, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Mfor-nak adott interjúban egyszerre közölte azt, hogy „a kormány álláspontja szerint a demográfiai helyzet javításának prioritása van, minden másnál fontosabb”, de a szavaiból az is kiderül, hogy a csomagra nincs elkülönített keret a jövő évi költségvetésben. Az újságíró kérdésére, hogy honnan veszik el a demográfiai program forrását, Varga azt válaszolta:

„Sehonnan nem vesszük el. Egyrészt számítunk a gazdaság jobb teljesítményéből befolyó többletbevételekre, továbbá ott van még a 200 milliárdnál is nagyobb tartalék. S ha ez sem lenne elég, akkor hozzá fogunk nyúlni olyan beruházásokhoz, amelyek elbírnak némi késedelmet.”

Arról pedig nem lehet szó, hogy esetleg a hiányt növeljék a program teljesítése érdekében, mert a 2,4 deficit kőbe van vésve. Na, innen kell megoldalni a programot, aminél nincs fontosabb. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.