Szelektív hulladékgyűjtés a magyar vidéki gyakorlatban

Hulladék
2017 május 31., 21:27

A ... megyei falu, ahol szűk ezredmagammal élek, nemrég áttért a részleges házi szelektív hulladékgyűjtésre és -szállításra. Időnként sárga plasztikzsákban kirakjuk a beléjük gyűjtött műanyagot, tejesdobozt és sörösdobozokat, kék zsákban a papírhulladékot, ezt elviszi egy autó, cserébe hagy ott ugyanannyi zsákot, mint amennyit kiraktunk. Na jó, egyszer mondjuk pont nagy szél volt és elfújta az összes zsákunkat, de sebaj, vettem a boltban egy tekercs sárga kukászacskót - bevált, ahogy megteltek, azokat is elvitték.

Az üveget is külön tudjuk gyűjteni, mert a szervezett háztól elszállítás mellett megmaradt három gyűjtőkonténer is a falu közepén, üvegnek, papírnak, PET-palacknak. Kicsit redundáns a rendszer, de sebaj. Persze mindettől függetlenül heti egyszer kirakjuk a kukát is a háztartási szeméttel, amit elvisz a szép nagy autó a tatabányai szeméttelepre. (Tavaly még egy sokkal közelebbi telepre vitte egy másik cég, most már kétszer olyan messze viszik. Biztos logikus oka van.) És még mindennek a tetejébe évente kétszer lomtalanítás is van, amikor gyakorlatilag szinte minden eltűnik, amit addig nem dobtunk ki és amit akkor teszünk ki a ház elé.

Csendélet lomtalanítás után
photo_camera Csendélet lomtalanítás után
Szép gesztusból szélfútta szemét - ilyenkor kimondottan örülök, hogy ma már SMS-ben, FB-üziben nyomjuk a Boldog Karácsonyokat egymásnak
photo_camera Szép gesztusból szélfútta szemét - ilyenkor kimondottan örülök, hogy ma már SMS-ben, FB-üziben nyomjuk a Boldog Karácsonyokat egymásnak

A szelektivitás ilyenkor is megvan, mert a vasat, a megdöglött kerti, háztartási gépeket összegyűjtik rozzant kisteherautókkal érkező emberek, 90%-ban a környékbeli cigányság képviselői. A Parlament elefántcsonttornyában megalkotott, gusztustalanul finomkodó törvényi szabályozás szerint ők ugyan pár éve nem vehetnék fel az utcán a földről a könnyen értékesíthető kidobott cuccokat, mert az lopás(!), de ezzel senki sem törődik, a lakók sem, a lomizók sem, a hatóság sem. (Én azért próbálom nem kellemetlen és jogsértő helyzetbe hozni a lomizókat: a vasat, alut mindig külön tárolom be és nem kiteszem a ház elé, hanem mindig megállítok egy szimpatikusabb gyűjtögetőt, és kiviszem neki, segítek bepakolni. Mert ilyen Jó Enber vagyok.)

Még szerencse, hogy vannak ezek a lomizók, legalább a kirakott hulladék egy része hasznosul. Ami nem kell senkinek, azzal pedig ez történik - vécécsészétől fotelen át gumicsőig mindent elcsócsál a kukásautó:

link Forrás
Gyönyörű a masina, 16 köbméteres szeméttömörítő Iveco alvázon a Stummertől (Zoeller csoport,
photo_camera Gyönyörű a masina, 16 köbméteres szeméttömörítő Iveco alvázon a Stummertől (Zoeller csoport,

Amíg a szép, új kompaktor hidraulikája nyöszörögve tömörítette kb. hatodára a kukásautóba dobált vackokat, elbeszélgettem a melósokkal erről az egészről. Kiderült, hogy a lomtalanítás hulladéka ugyanoda kerül, ahová a kukák tartalma; esetünkben Tatabányára, egy gigantikus lerakóba. A veszélyes hulladékot és pár kiemelt hulladékfajtát elvileg nem vihetik el, de ahogy láttam, nemigen van idejük átnézni a bezsákolt vackot. Ezt a kőzetgyapot-darabot például otthagyták:

de ha ugyanez a foszlány be lett volna gyűrve egy zsákba, biztos a kocsiba kerül. És nincs semmi kétségem, hogy a tulajdonos teljes természetességgel gyűri majd be a kukájába a szigetelés-darabot, aztán majd elviszi a szemeteskocsi a jövő héten oda, ahova most nem vihette el. (Az üveggyapot-kőzetgyapot amúgy lerakás után nem csinál semmi bajt, nem ég, nem mérgez, lövésem sincs, hogy miért nem szabad kilomtalanítani, amikor mondjuk a szivacsmatracokat meg igen.)

Ami nagyon meglepett: a sok hulladék közt nagyon sok volt az amúgy szelektív gyűjtőbe tehető vagy felvágható, eltüzelhető faanyag. Bár itt a házak szinte mindegyikében van vegyestüzeléses kályha is, az önkormányzat pedig minden évben meghirdeti a tüzelővásárlási támogatási pályázatát, ilyenkor mégis brutál sok fa kerül a lerakóba. Új kukás barátaim is megerősítették ezt, mint mondták, rengeteg a fa a lomis szemétben, szerintük tömegre olyan 60-70%. Kár, hogy nincsenek olyan közfoglalkoztatottak, akiket be lehetne állítani egy ilyen értelmes feladatra, mert olyan kevés a közmunkás és mindnek van hasznosabb dolga is, ugye.

Szép kis kollekció jött össze kidobott késekből. Van hozzá fenőacél is!
photo_camera Szép kis kollekció jött össze a kukásautó oldalán kidobott késekből. Van hozzá fenőacél is!
King of the road
photo_camera King of the road

A tatabányai depó ma is épp égett egy kicsit. A sok kidobott fa ugyanis ha nem a kályhákban válik hővé, akkor ettől-attól belobbanva a szemétlerakóban fog, és ilyenkor vígan együtt füstöl a legkülönbözőbb mérgező anyagokat produkáló műanyaggal-ronggyal-vegyszerekkel, festékmaradványokkal, amiket ugyan nem szabadna a háztartási szemét vagy a lomtalanított cucc közé rakni, de persze mindenki odarakja.

Na, hát ez a lomtalanítás és a szelektív hulladékgyűjtés valósága a magyar vidékben. De aggodalomra semmi ok, hiszen ezt az egészet óriási összegekkel tartja üzemben a kormány valamint az EU, és erre még büszkének is kell lenni:

Ennyi pénzből ezt a rendszert sikerült...
photo_camera Ennyi pénzből ezt a rendszert sikerült...
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.