Alighogy hadat üzent a kaszinókapitalizmusnak, Orbán máris kitünteti Amerika egyik leggazdagabb brókerét

politika
2017 június 01., 10:22

„Mi, itt Európában (...) a szociális piacgazdaságban hiszünk, amiben ő hisz, pénzügyi manipulátorként, az egyfajta kaszinókapitalizmus”, ez pedig egy olyan jövőképet hordoz, ami nem jó a földrésznek, és nem felel az itt élő népek hagyományainak semmondta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten a szlovén Nova 24 televíziónak (amibe Habony Árpád médiavállalkozása bevásárolta magát).

De úgy látszik, eddig tartott az ellenérzés a kaszinókapitalizmussal szemben (bármi is legyen az), ugyanis az Index kormányzati forrásoktól úgy tudja, hogy hamarosan állami kitüntetést, vélhetően a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kaphat Orbántól Thomas Peterffy amerikai milliárdos.

A 72 éves, Budapesten született Peterffy Donald Trump elnökjelölti kampányának egyik támogatója volt, és érdemes róla tudni, hogy az elektronikus részvénykereskedés egyik úttörőjeként vált gazdaggá, most is a saját alapítású brókercégét, az Interactive Brokers Groupot vezeti, és stabilan ott van a 100 leggazdagabb amerikai között.

Thomas Peterffy Interactive Brokers alapítója és CEO-ja 2010. október 11-én.
photo_camera Thomas Peterffy Interactive Brokers alapítója és CEO-ja 2010. október 11-én. Fotó: ERIC PIERMONT/AFP

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy Andy Vajna 4,8 milliárdot rakott zsebre az államtól kapott kaszinómonopóliumból, illetve hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjeként arra a Szivek Norbertre bízták a közvagyont, aki 300 millió forintot kaszált egy olyan részvénycsomagon, amit egy cége az államon keresztül a magánnyugdíjalapból szerzett meg, akkor talán elmondhatjuk, hogy a kaszinókapitalizmus elleni virtuális háború már az elindulása előtt megbukott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.