Orbán szerint Amerika szélsőségesen liberális, és elvesztette az identitását

POLITIKA
2017 május 22., 20:21
comments 430
  • Orbán Viktor szerint a 4 évvel ezelőtt Magyarország ellen intézett támadás ismétlődik meg Magyarország ellen, csak sokkal koncentráltabban, erőteljesebben és nagyon sok gyűlölettel tele.
  • A miniszterelnök erről a szlovén Nova 24 televíziónak adott, hétfőn este sugárzott interjúban beszélt. (Ez az a tévé, amibe Habony Árpád médiavállalkozása bevásárolta magát.)

Orbán szerint a 2013-as eljárás eredményeként született Tavares-jelentés „nevetségessé vált”, és rontott az európai parlament megítélésén. A politikai hivatás ma sokkal sebezhetőbb, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen a hosszú távú megfontolások helyett a rövidtávú médiamegfontolások kerülnek az előtérbe, az európai gazdaság nincsen túl jó állapotban, mindenki a túlélésért küzd a következő választások előtt – mondta Orbán.

Orbán Viktor szerint a térségünk mindig is más volt, „Közép-Európában a komoly embereket tiszteljük”. Arról beszélt, hogy 2008-ban Magyarország – még a görögök előtt – elsőként omlott össze, a 2010-ben hatalomra került kormánya pedig „nemzetibb megközelítést” választott, ha ezért olyan erősen kritizáltak is minket, hogy „majdnem megfulladtunk”. Nem volt könnyű túlélni – mondta.

Kiemelte, hogy idén az első negyedévben négy százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a munkanélküliség 12-ről négy százalékra zuhant, így jövőre meg is valósulhat a teljes foglalkoztatottság, a minimálbér idén több mint 15 százalékkal nőtt. Valóban van értelme, hogy az ember több erőfeszítést tegyen, többet dolgozzon a családja érdekében – mondta a kormányfő, kiemelve, hogy optimisták vagyunk, „összességében jó úton haladunk”. (A KSH friss kiadványa szerint egyébként hiába nőttek a fizetések, az EU-ban nálunk csak a bolgárok érzik magukat rosszabbul.) Az elmúlt 7 év alatt pedig nem a jóléti, hanem a munkaalapú társadalom megteremtése volt a cél – mondta Orbán.

A migrációs válság veszélyeiről azt mondta, minden nemzetnek joga van saját jövőjéről dönteni: ha a franciák vagy a németek meg akarják próbálni az együttélést több millió migránsként érkezett muszlimmal, az az ő dolguk, de ne kényszerítsék a magyarokat, hogy az ő útjukat járják. Orbán azt mondta, a magyarok szerint nem lehet egy társadalomba integrálni két különböző civilizációt, a párhuzamos társadalmak megjelenése viszont nagyon sok problémát és konfliktust okozna. Ez egy döntés, és azt kérjük Európától, hogy tisztelje ezt a döntést és választást – mondta.

photo_camera Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

A miniszterelnök szerint tisztelnünk kell a muzulmán civilizációt, de tudatosítanunk kell magunkban, hogy egyes elvei eltérnek a magyarországi jogrendszer szabályaitól, „úgyhogy nem tudjuk megoldani, hogy két különböző civilizáció egy országban, ugyanazon alkotmányos ernyő alatt éljen együtt”.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: a magyarok nagyra tartják a szabadságharcosokat, márpedig Janez Jansa volt szlovén kormányfőt, a Szlovén Demokrata Párt elnökét ilyennek tartja, hiszen mindig a szabadság pártján áll, nemzetéért küzd, kockázatot vállal. Ő egy lojális ember, egy jó barát – mondta, megjegyezve, hogy az elmúlt bő két évtizedben a szlovén politikus mindig megtartotta a szavát, ráadásul „ugyanazokat az értékeket osztjuk: ő hisz a szabadságban, ami fontos, hisz az érdemben, méghozzá abban, hogy a társadalomnak az érdemen és a személyes erőfeszítéseken kell alapulnia, hisz az alacsony adózásban, nem szereti a bürokráciát, ahogy mi, magyarok sem”.

Soros Györgyöt „elsősorban tehetséges magyarnak” nevezte a kormányfő, utalva az üzletember származására, majd megjegyezte, hogy az általa képviselte társadalomkép teljesen idegen az európai felfogástól: „Mi, itt Európában (...) a szociális piacgazdaságban hiszünk, amiben ő hisz, pénzügyi manipulátorként, az egyfajta kaszinókapitalizmus”, ez pedig egy olyan jövőképet hordoz, ami nem jó a földrésznek, és nem felel az itt élő népek hagyományainak sem.

Orbán utalt arra is, hogy millióknak okoztak szenvedést Soros spekulációi, hiszen „megtámadott nemzeti valutákat, jó eredménnyel és sok profittal” önmaga számára, de a kulcskérdés Soros György migrációfelfogása, ami szerint ebben a kérdésben

Európának az Egyesült Államokhoz hasonlóan egy szélsőségesen liberális, identitását vesztett, többnemzetiségű multikulturális társadalommá kellene válnia.

Orbán Viktor szerint Soros Györgynek jelentős a személyes felelőssége Macedónia destabilizálásában, de a térség minden államában „azon dolgozik, hogy destabilizálja a konzervatív, nemzeti és keresztény kormányzatokat”. Ezek ellen a magyar kormányfő szerint a demokrácia és az átláthatóság eszközeivel lehet harcolni. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.