Medvét gázolt a vonat Székelyföldön

ÁLLAT
2017 június 01., 13:42
comments 33

A székelyföldi Sepsibodok vasútállomásán medvét ütött el egy vonat hajnalban. Fodor István, a település polgármestere az MTI-nek elmondta: a baleset nem sokkal éjfél után történt. Az elhaladó tehervonat mozdonyvezetője jelezte a szolgálatban lévő vasutasnak a medvegázolást, aki aztán riasztotta a hatóságokat, és hívta a polgármestert is.

Fodor István elmondta: a balesetnek egy 8-9 éves, kb. 200 kilós hím medve esett áldozatul. A tetemet pár percig még a helyszínen őrizte egy másik nagy méretű medve, mely csak a helyszínre érkező rendőrök és helybéliek zajkeltésére hagyta el az állomást.

A polgármester (aki maga is vadászik) azt mondta, a medvék párzási időszaka zajlik, és az elpusztult hím párja lehetett a másik medve, amelyik percekig az állomás ajtajában állt, és megakadályozta a vasutas visszatérését az épületbe. A polgármester beszámolója szerint „a vasutas úgy megijedt, hogy majdnem infarktust kapott”. Aztán a medve a sok kiabálásra az állomás mögötti füves részre húzódott, majd a kerítésen átmászva az országút felé távozott. A szerencsén múlott, hogy nem támadt a vasutasra – mesélte a polgármester.

Fodor István az MTI-nek elmondta: múlt héten a szomszédos Oltszemen ütött el egy medvebocsot a vonat, a hasonló esetek nem ritkák olyan helyeken, ahol a vasúti pálya az erdő mellett halad és a fák közül kilépő állat nem veszi észre a vonat közeledtét. De a sepsibodoki vasútállomás kilométerekre van az erdőtől, így Fodor szerint aggályos a medvék túlszaporodása, illetve az is, hogy az állatokat törvény védi, egyetlen medve eszmei értéke 40 ezer euró (12,4 millió forint), az emberélet azonban nincsen „beárazva”. (A címlapkép forrása.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.