Fabius: Trump szégyenletes hibát követ el, mozgósítani kell a világot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Donald Trump amerikai elnök "szégyenletes hibát" követett el azzal, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodásból 

- mondta Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt tető alá hozó volt francia külügyminiszter. Szerinte Trump "egy rakás hazugságot" terjeszt a témában

"Ez a döntés, ez a beszéd, ez egy szégyenletes hiba, hatalmas tévedés. Aztán meg egy rakás hazugság. Az egyetlen reakció a világ mobilizálása, ezt kell most tenni" 

- mondta Laurent Fabius pénteken a France2 francia közszolgálati televízióban. 

"Teljesen hamis elképzelés azt gondolni, hogy a párizsi klímaegyezményből történő kilépés pozitív lesz az Egyesült Államok számára. A zöldenergia-szektorban a munkahelyteremtés jelentősebb, mint az elavult ágazatokban a munkahelyek megszűnése" - mondta Laurent Fabius. 

"Álláspontjának szégyenletes jellege ellenére Donald Trump nem fogja tudni lerombolni a párizsi megállapodást, amely a lehető legjobb kompromisszum volt" - mondta a francia diplomácia korábbi vezetője.  "Trump úr elképesztően arrogáns. Azt mondja, hogy miután más véleményen vagyok, mint a többiek, a többieknek újra kell tárgyalniuk. De ilyen nincs! Szó sem lehet semmilyen újratárgyalásról" - fogalmazott Fabius, aki szerint az elnök elsősorban választási és ideológiai okokból hozta meg a döntését.

Laurent Fabius újságírói kérdésre elismerte, hogy "megvan annak a veszélye", hogy más országok is követik az Egyesült Államok példáját. 

"Vannak olyan országok, amelyek aláírták, de nem ratifikálták. Ez a helyzet Oroszországgal, Törökországgal. De a világnak és mindannyiuknak az az érdeke, hogy ebben az irányban folytassuk, miután az élelmezés, az egészség, a migráció vagy a háborúk ügyéről van szó, és ezért is botrányos az amerikai döntés."

2015. december 15-én a 195 ország delegációjának tagjai hosszú perceken át, állva, egymást átölelve ünnepelték a megállapodás elfogadását Párizsban, amelyet a 2009-es koppenhágai kudarc után több évig készítettek elő. A klímamegállapodás megerősítette azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.