Juncker elutasítja, hogy a demokrácia állapotához kössék az uniós támogatásokat

Váratlan szövetségese akadt Orbán Viktornak és a lengyel kormánynak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke személyében. Juncker a Financial Times jelentése szerint csütörtökön visszautasította azt a német javaslatot, amely a jövőben a demokratikus normák, az emberi jogok és a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásához kötötte volna az uniós támogatásokat.

A német javaslat legnagyobb vesztesei Magyarország és Lengyelország lehettek volna, melyek az elmúlt években hozott, a jogállamiságot csorbító, a demokratikus intézményrendszert gyengítő törvényeik miatt folyamatos vizsgálódás tárgyai.

A javaslat egyelőre csak egy német kormányzati előterjesztésben jelent meg, Juncker így csak elviekben utasította azt vissza. Mint a lap kérdésére kifejtette, szerinte egy ilyen javaslat "méreg volna a kontinensnek".

A kohéziós támogatások célja az EU különböző fejlettségi szintű régióinak egymáshoz közelítése, vagyis az elmaradottabb térségek megerősítése. Az EU 2014-20-as költségvetésének harmadát kiadó alap javát ezért az egykori keleti blokk országai kapják.