A célpont neje előkapta pisztolyát, és lőni kezdett a merénylőre

külföld
2017 június 04., 12:51
comments 97
Ramzan Kadirov (szemben) és Vlagyimir Putyin (háttal) találkozója 2017. április 19-én. Adam Oszmajev, a csütörtöki kijevi merénylet célpontja közös ellenségük.
photo_camera Ramzan Kadirov (szemben) és Vlagyimir Putyin (háttal) találkozója 2017. április 19-én. Adam Oszmajev, a csütörtöki kijevi merénylet célpontja közös ellenségük. Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik

Bizarr merényletkísérletet élt túl pénteken Kijevben Adam Oszmajev, írja a Financial Times. A Groznijban született, de a londoni Wycliffe College-ban és a Buckingham Egyetemen tanult csecsen ellenzékit 2012-ben az akkor még oroszbarát ukrán hatóságok egy Putyin elleni merénylet tervezésével gyanúsítottak.

Oszmajev és neje, Amina Akujeva egy magát a Le Monde újságírójának kiadó férfival találkoztak Kijevben, amikor a férfi egy dobozt vett elő azzal, hogy ajándék van benne. "Kinyitotta a dobozt, én meg láttam, hogy egy Glock van benne. Előhúzta, és elkezdte Adamot lőni" - mesélte Akujeva a Financial Timesnak.

Akujeva, aki három éve férje oldalán harcol Kelet-Ukrajnában az oroszbarát lázadók ellen, maga is fegyvert rántott, és elkezdte lőni a támadót. A nő amúgy magukat okolja a merényletért, szerinte nem voltak elég elővigyázatosak. Szerinte valami eleve gyanús volt az állítólagos újságíróval, akivel a csütörtöki merényletkísérletig már háromszor találkoztak. A férfi folyékonyan, bár enyhe akcentussal beszélt oroszul, amit azzal magyarázott, hogy fiatalon még Leningrádban tanult a Szovjetunióban.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a támadó tavaly hamis személyazonossággal ukrán útlevelet szerzett. A helyi sajtó jelentései szerint ő lehetett az a bérgyilkos, aki 2009-ben Bécsben agyonlőtte Ramzan Kadirov csecsen elnök egykori testőrét, a szövetségesből ellenséggé lett Umar Iszrajlovot. Artyem Sevcsenko rendőrségi szóvivő szerint "a bűncselekmény véres nyomai" Oroszországba vezetnek.

A Kreml és a csecsen kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

Oszmajev, a merénylet célpontja Kadirov egyik legszókimondóbb kritikusa, 2012-ben menekült el Oroszországból. Menekülése után egy kommandós elitalakulat fogta el Odesszában, az akkor még az oroszbarát Viktor Janukovics elnök hatóságai azzal gyanúsították, hogy Putyin ellen készült merényletre. 2014-ben, Janukovics elűzése után szabadult a börtönből, és azonnal csatlakozott az ország keleti részén az oroszbarát lázadók ellen harcoló alakulatokhoz.

2015-ben itt találkozott a Financial Times fronttudósítójával, akivel tökéletes angolsággal beszélgetett, például arról, hogy szerinte Oroszországban most olyan a helyzet, mint a második világháború kitörése előtt Hitler Németországában volt. "Egyre elszigeteltebb az ország, az emberek államilag szervezett agymosás áldozatai" - mondta. Kadirovot és Putyint pszichopatának és tömeggyilkosnak nevezte. Arra a kérdésre, hogy valóban merényletet tervezett-e Putyin ellen, csak annyit felelt, hogy "no comment". Aztán hozzátette, hogy "nehéz lenne olyan csecsent vagy ukránt találni, aki jólétet kívánna Putyinnak".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.