Orbán szerint az ellenzék „magának tegyen szemrehányást”, ha egy szerintük rossz törvényt átver a Parlamenten a Fidesz

parlament
2017 június 06., 13:55
comments 302

Az ellenzéki parlamenti képviselők Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezték az azonnali kérdések órájában.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án.
photo_camera Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 6-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

1. Miért kell a letelepedési kötvény?

Az MSZP-s Szakács László a letelepedési kötvényekről kérdezett: közvetítő cégek 110-130 milliárd forintot tehettek zsebre, miért van szükség a Rogán Antalhoz köthető üzletre? Orbán azt mondta, kb. tizenhatszor „beszéltünk erről a tisztelt házban”, és újat nem tudott mondani. Szerinte rendbe jött az ország finanszírozása, így a kormány megfontolta az ellenzék javaslatát, ez vezetett a letelepedési kötvény kivezetéséhez.

Mosolyogva azt mondta: „Ellenzéki siker, gratulálok önnek!”

Orbán szerint az említett cégek a magyar költségvetésből egyetlen forintot sem vittek ki, hanem „pénzt hoztak”.

2. Kocsmai hippizés és kommunistázás lett egy béruniós kérdésből

Vona Gábor Jobbik-elnök a párt béruniós kezdeményezéséről kérdezett. Erre kérte Orbán támogatását – bár tudja, hogy nem szereti más kezdeményezését támogatni –, hogy „jöjjön ki a kis világából”, és álljon az „egyenlő munkáért, egyenlő bért” programhoz. „Mi fontosabb? A magyar emberek bére vagy Habony Árpád krokodiltáskája?” – tette fel a kérdést.

Orbán erre kemény offenzívába kezdett, olyanokat mondott, hogy:

  • „A zsúrpubiskodásban, cukiskodásban már a »Make love, not war!«-nál tartunk.”
  • „Ön szereti az iszlámot, ön szereti a kutyákat és az oligarchákat is, ha pénzt adnak.”
  • Már Brüsszelt is szereti Vona, de be kellene látni, hogy „plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni”.
  • Felfoghatatlan, hogy miért gondolja egy magyar ember azt, hogy Brüsszel magyar embereknek kedvező bérpolitikát alakít ki. „Ha látok ilyen Brüsszelt, én is oda fogok folyamodni, addig pedig a magyar kormányban bízom.”
link Forrás

Vona erre azzal vágott vissza, hogy Orbán „lánglelkű fiatalból egy kiégett kommunista lett”, amire Orbán a válaszában kérte jegyzőkönyvezni, hogy amikor lekommunistázta Vona, az MSZP-frakció nem tapsolt. Azt is hozzátette, hogy olyat már láttunk, hogy egy milliárdos alapított, átvett egy pártot, de „olyat még nem láttunk, hogy jön egy milliárdos, és ukmukfukk megvásárol egy pártot, nem láttunk, gratulálok önöknek”. Régi harcostársa, Simicska Lajos nevét ezúttal nem mondta ki.

3. Abszurd kérdés, hogy Orbánnak van-e külföldön pénze

A szintén jobbikos Apáti István a külföldi pénzek hazahozatala esetén adott adóamnesztiáról kérdezte Orbánt, és megkérdezte, van-e neki vagy más fideszes politikusnak ilyen külföldi pénze. Orbán erre azt mondta, ez egy, a Parlament által 5 éve elfogadott konstrukció, „ezek után rajtam számon kérni, abszurd”. Apáti szerint a szabályozás felháborító, mert gyakorlatilag a fekete- és szürkepénzek tulajdonosait mentesítik az adózás alól, és az lesz a „madár”, aki ezután tisztán fog adózni.

Orbán megismételte, hogy nem a kormány, hanem a parlament fogadja el az adó-jogszabályokat, vagyis Apáti „magának tegyen szemrehányást”.

A válasz azért is cinikus, mert az adóamnesztiáról szóló törvényt a Fidesz terjesztette be és fogadta el.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

4. Nem tartozik a Parlamentre az Orbán család vagyonosodása

Hadházy Ákos LMP-társelnök azt kérdezte, Orbán „szokott-e beszélni az édesapjával, családtagjaival üzleti ügyekről”, és hogy „nem kéne túltolni az állami beruházásokat”. Hadházy szerint Orbán azért mer így csalni, mert ránézett Kádár Jánosra, és látta, hogy „ő is sokáig húzta”.

Orbán szerint nem tartozik a parlamentre semelyik családi beszélgetése, a kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, és a miniszterelnök is csak a közélettel foglalkozik.

„Továbbra sem fogunk ilyen vitában részt venni” – mondta. A szokásos fideszes választ is elmondta: tegyen feljelentést, akinek tudomása van bűncselekményekről. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.