Hat kamupárt ellen még mindig nyomoz az ügyészség

bűnügy
2017 június 09., 16:01
comments 29

Az együttes Szabó Szabolcs kérdezett rá Polt Péter főügyésznél, hogy állnak a 2014-es választásoknál elszaporodott kamupártok elszámoltatásával.

A választások előtt a kormánypártok ugyanis pont úgy módosították kampányköltségeket szabályozó törvényt, hogy akár egy baráti társaságnak is megérte pártot alapítani, és hozzá is juthattak a központi kampánytámogatás százmillióihoz. 

Ezek a pártok kizárólag a választási kampányban aktivizálták magukat, és kaptak is közel 3,5 milliárdnyi kampánytámogatást, amit 3 millió forint híján elköltöttek.

Ráadásul nem egy közülük olyan nevekkel indult, mint a baloldali ellenzék pártjai, így a figyelmetlenebb szavazók könnyen összekeverhették a jelölteket. A 2014-es parlamenti választáson két olyan egyéni választókerület is volt, ahol a Fidesz valószínűleg a törpepártoknak köszönhetően tudott nyerni.

Nem túl meglepő módon pár hónappal a választások után az adóhivatal már azt tapasztalta, hogy hiába keresi az új pártokat, jelöltek eltűntek, a vezetők telefonszáma megszűnt, a honlapok már nem működnek.

Még hat pártot vizsgálnak

Polt Péter mostani válasza szerint a 2014-es választásokra biztosított kampánytámogatások felhasználásával összefüggésben elkövetett költségvetési csalás miatt elindított nyomozások eddig csak öt esetben zárultak vádemeléssel. Ebből két jogerős „elítélés” született, két esetben pedig még mindig folyik az eljárás (két ügyet egyesítettek).

Öt ügyben szüntették meg a nyomozást ezért mert nem találtak bűncselekményt vagy pedig nem tudták bizonyítani. Egy nyomozást pedig azért kellett felfüggeszteni, mert „az elkövet ő kilétét nem lehetett megállapítani”.

A főügyész közölte, hogy jelenleg még hat ilyen nyomozás zajlik, de ezek befejezésének várható időpontja előre nem prognosztizálható, ahogyan az sem, hogy a nyomozások adatai alapján az egyes ügyekben milyen érdemi döntések születnek majd.

Hozzátette, hogy a büntetőeljárások nem csak az Állami Számvevő szék feljelentései, illetve jelzései alapján indultak, hanem a NAV és a választási szervek, országgyűlési képviselők, közszereplők és magánszemélyek is jelezték, hogy valami bűzlik a kamupártok költései körül.

Polt megjegyezte, hogy az érintett pártok jellemzően alacsony támogatottsággal rendelkező olyan szervezetek, amelyek a választások eredményeként országgyűlési képviselői mandátumot sem egyéni választókerületekben, sem pártlistán nem szereztek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.