Története legkínosabb vereségét szenvedte el a magyar válogatott Andorrán

A selejtezőkön nyújtott teljesítménye alapján eddig sem volt esélye a magyar válogatottnak, hogy kijussunk az oroszországi világbajnokságra, de most meg is alázta magát azzal, hogy kikapott a világranglista 186. helyén álló Andorrától 1-0-ra. (Magyarország a 33. volt eddig.)

Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

A 80 ezres Andorráról azt érdemes tudni, hogy a játékosai többsége a spanyol ötödosztályban játszik, páran a negyedben. A legjobbjuk egyenesen spanyol harmadosztályú félprofi, de ő most nem volt a csapatban. Ez volt a 141. meccsük, amelyen mindössze az ötödik győzelmüket aratták. Tétmeccsen egészen eddig egyszer nyertek, még 2004-ben Macedónia ellen. Most meglett a második győzelmük is, ellenünk. A három korábbi meccsen még gólt sem rúgtak nekünk, 11-0-s gólkülönbségről indult a mai meccs. 

A magyar válogatott első félidei teljesítménye értékelhetetlen volt, közben nagyon szép gólt szereztek az andorraiak. A másodikban is legfeljebb annyi történt, hogy kicsit jobban akart a magyar csapat, de Andorra lelkesedésben simán lenyomta a válogatottunkat, ez bőven elég is volt. Andorrát természetesen verni kellett volna, ha nem is simán, mert ebben a selejtezősorozatban otthon nehezen adták meg magukat: Svájc csak 2-1-re nyert, Lettország csak 1-0-ra, az andorrai kapus hibájának köszönhetően. Feröerrel 0-0-t játszottak. 

Így állt fel a történelmi vereséget szenvedő válogatott: Gulácsi - Bese, Vincius, Lang (Balogh, 58.), Tóth Bence - Nagy Ádám, Kleinheisler - Dzsudzsák, Stieber (Nagy Dominik, 21.), Gyurcsó (Sallai, 71. perc) - Eppel

A keretben sem volt a horvát gólkirály Futács Márkó, a lengyel bajnokság után az amerikaiban is gólokat termelő Nikolics Nemanja és a Bundesligában jó idényt záró Szalai Ádám. Utóbbi sérült volt, Futács és Nikolics egyszerűen nem kapott meghívót Bernd Strocktól. A magyar válogatott az elmúlt négy meccsén nem tudott gólt szerezni. Nagy helyzetei most sem voltak.

Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

Alig egy éve még az Európa-bajnokságon játszott a magyar válogatott. Mintha meg sem történt volna, Bernd Storck pedig mégsem egy zseni, vagy az volt, de elmúlt. Öten ott voltak a mostani csapatban is azok közül, akik az Eb-n szerepeltek egy éve. 

A meccs után a dühös magyar szurkolók és a hozzájuk bocsánatot kérni kimenő játékosok, az alig egy éve még istenített Dzsudzsák Balázs közé az andorrai biztonságiak álltak, hogy ne legyen komolyabb atrocitás.