A török hatóságok kiengedték az Amnesty International helyi vezetőjét

2017 június 10., szombat 6:24
11

Frissítés: nem engedték ki Taner Kilicet, hanem hivatalosan is letartóztatták.

A török hatóságok péntek este szabadon engedték az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet helyi vezetőjét, akit azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával.

Taner Kilicet kedden vettek őrizetbe 22 másik ügyvéddel együtt az égei-tengeri partvidéken lévő Izmir tartományban. A hatóságok szerint a férfi a ByLock nevű titkosított üzenetküldő alkalmazást használta 2014 augusztusában. A török kormány szerint ezt a számítógépes alkalmazást kifejezetten a tavaly júliusi puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen híveinek fejlesztették ki.

Az Amnesty közölte: Kilicet azzal vádolták, hogy „egy terrorszervezethez tartozik”. A nemzetközi jogvédő szervezet visszautasította a hatósági vádakat és tagadta, hogy Kilic használta volna az alkalmazást. Salil Shetty, az Amnesty főtitkára szerint Kilic nem híve Gülen mozgalmának, aminek a törökországi szerepét egyébként is bírálta korábban.

A török kormány a 2016. július 15-i puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép a terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az elmúlt 11 hónapban nagyjából 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 150 ezer ember ellen indult eljárás, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Emellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt