Nem furgonnal, kisteherautóval akartak mészárolni a londoni terroristák

Tbg
2017 június 10., szombat 12:56

A kisbusszal a tömegbe hajtó terroristák eredetileg egy sokkal nagyobb járművel, egy 7,5 tonnás kisteherautóval akartak a tömegbe hajtani, ám megfelelő papírok hiányában nem sikerült kibérelniük a már lefoglalt járművet, így végül kisbusszal rendeztek mészárlást.

A Scotland Yard felhívta a figyelmet minden járműkölcsönzőnek, hogy fokozott óvatossággal adják bérbe járműveiket. 

A London Bridge-nél történt támadásban, majd később a Borough Marketen történt késelésekben 8-an vesztették életüket, több tucatnyian megsérültek. A támadást három férfi tervelte ki és követte el.

Gyúlékony anyaggal töltött és szalaggal betekert palackok a furgonban. Fotó: MET Police
A furgonba árut pakolták, hogy eltereljék a gyanút a bérlésnél. Fotó: MET Police
A kerámia pengéjű, csuklóra rögzített kés. Fotó: MET Police
A támadásban használt furgon. Fotó: MET Police

A Scotland Yard közben megtalálta a triónak a merénylet előkészítéséhez kibérelt lakását. A három elkövető kezükhöz szíjazott, harminccentis kerámia pengéjű késsel támadt, a furgonban és a lakásban pedig Molotov-koktélokat találtak, illtve egy Koránt, amely  a mártíromság taglalásánál volt nyitva. 

(Korábban brit imámok elutasították, hogy eltemessék az elkövetőket, mert szerintük az iszlám soha semmilyen körülmények között nem vállalhat közösséget ilyen emberekkel.)

Szombaton két újabb gyanúsítottat tartóztattak le, akik felthetően újabb támadásokat terveztek, egy 27 és egy 28 éves férfit Barkingban, illetve Ilfordban. (BBC)