Svájc nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra

külföld
2017 június 10., 10:45

Az ugyan nem EU-tag, de a dublini egyezményhez csatlakozó Svájc legfelsőbb bírósága pénteken egy kongói menedékkérő kitoloncolásának ügyében kimondta, hogy nem küldhetik vissza őt Magyarországra (ahol először regisztrálták), mert humanitárius és jogi aggodalmak merültek fel a magyarországi körülményekkel kapcsolatban.

A Szövetségi Közigazgatási Bíróság bírói kimondták, hogy a menekültek magyarországi helyzete túl bizonytalan, ezért jogos a kongói férfi panasza, aki nem akarta, hogy ide toloncolják vissza.

Az ítélet nem jelenti azt automatikusan, hogy mostantól tilos Magyarországra visszatoloncolni menedékkérőt, de a bíróság arra kéri a szövetségi hatóságokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe az ítéletüket. Aki viszont eddig panasszal élt, arra ez már vonatkozik, így nekik igazat fognak adni. A helyi média szerint 202 embernek fogják Magyarország helyett már Svájcban elbírálni a kérelmét.

Tavaly Svédország, idén Németország is úgy döntött, egyelőre nem küld vissza migránsokat Magyarországra. (Al Jazeera)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.