Svájc nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra

külföld
2017 június 10., 08:45
comments 134

Az ugyan nem EU-tag, de a dublini egyezményhez csatlakozó Svájc legfelsőbb bírósága pénteken egy kongói menedékkérő kitoloncolásának ügyében kimondta, hogy nem küldhetik vissza őt Magyarországra (ahol először regisztrálták), mert humanitárius és jogi aggodalmak merültek fel a magyarországi körülményekkel kapcsolatban.

A Szövetségi Közigazgatási Bíróság bírói kimondták, hogy a menekültek magyarországi helyzete túl bizonytalan, ezért jogos a kongói férfi panasza, aki nem akarta, hogy ide toloncolják vissza.

Az ítélet nem jelenti azt automatikusan, hogy mostantól tilos Magyarországra visszatoloncolni menedékkérőt, de a bíróság arra kéri a szövetségi hatóságokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe az ítéletüket. Aki viszont eddig panasszal élt, arra ez már vonatkozik, így nekik igazat fognak adni. A helyi média szerint 202 embernek fogják Magyarország helyett már Svájcban elbírálni a kérelmét.

Tavaly Svédország, idén Németország is úgy döntött, egyelőre nem küld vissza migránsokat Magyarországra. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.