Svájc nem küld vissza menedékkérőket Magyarországra

2017 június 10., szombat 8:45
139

Az ugyan nem EU-tag, de a dublini egyezményhez csatlakozó Svájc legfelsőbb bírósága pénteken egy kongói menedékkérő kitoloncolásának ügyében kimondta, hogy nem küldhetik vissza őt Magyarországra (ahol először regisztrálták), mert humanitárius és jogi aggodalmak merültek fel a magyarországi körülményekkel kapcsolatban.

A Szövetségi Közigazgatási Bíróság bírói kimondták, hogy a menekültek magyarországi helyzete túl bizonytalan, ezért jogos a kongói férfi panasza, aki nem akarta, hogy ide toloncolják vissza.

Az ítélet nem jelenti azt automatikusan, hogy mostantól tilos Magyarországra visszatoloncolni menedékkérőt, de a bíróság arra kéri a szövetségi hatóságokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe az ítéletüket. Aki viszont eddig panasszal élt, arra ez már vonatkozik, így nekik igazat fognak adni. A helyi média szerint 202 embernek fogják Magyarország helyett már Svájcban elbírálni a kérelmét.

Tavaly Svédország, idén Németország is úgy döntött, egyelőre nem küld vissza migránsokat Magyarországra. (Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt