Németország felfüggeszti a migránsok visszaküldését Magyarországra a jogi határzár szigorítása miatt

2017 április 12., szerda 6:51
119

Németország nem küld vissza több migránst Magyarországra egészen addig, amíg meg nem győződik arról, és biztos nem lehet abban, hogy akiket visszatoloncolnak, azok "európai bánásmódban részesülnek". 

A német belügyminisztérium egy szóvivője nyilatkozta ezt még kedden a francia BFMTV jelentése szerint. A döntés egészen addig lesz érvényben, amíg a kormány fel nem függeszti azt. A francia csatorna szerint 2016-ban Németország összesen 294 menedékkérőt küldött vissza Magyarországra.  

Filippo Grand, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hétfőn kérte a menedékkérőt kitoloncolásának felfüggesztését, "egészen addig, amíg Magyarország vissza nem tér azokhoz az irányelvekhez és eljárásokhoz, amik megfelelnek az európai és nemzetközi törvényeknek". 

A főbiztosság már a március elején elfogadott törvény másnapján kifejezte aggodalmait. Az új magyar jogszabály értelmében minden menedékkérőt, beleértve a gyerekeket is, kötelezően őrizetbe vesznek a hatóságok a menekültügyi eljárás teljes idejérek, ami azzal egyenlő, hogy huzamos időn keresztül, a határnál elhelyezett konténerekben őrzik őket, több méter magas pengésdrót-kerítéssel. 

Az ENSZ szerint ez nem csak jogsértő, de "szörnyű fizikai és lelki hatással lesz mindazokra a nőkre, gyerekekre és férfiakra, akik már amúgy is sokat szenvedtek". A nemzetközi és az EU-jog előírásai alapján a menekültek és a menedékkérők őrizetbe vétele csak nagyon ritka esetekben igazolható, és minden egyes embernél egyedileg kell mérlegelni, szükség van-e a bezárására, éppen azért, hogy a hatóságok elkerüljék a törvénytelen önkényes és mindenkire kiterjedő őrizetbe vételt. (Politico via BFMTV)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt