Navalnij akkor is Moszkva közepébe hívta a Putyin-ellenes tüntetőket, ha betiltották az egészet

2017 június 12., hétfő 5:44
39

Alekszej Navalnij – Vlagyimir Putyin elnök jelenlegi leghangosabb oroszországi kritikusa – az utolsó pillanatban Moszkva közepébe, a Kreml-höz vezető Tverszkaja utcában hívta a putyinista korrupció ellen tüntetőket. Ezt azzal indokolta a lenti Youtube videóban, hogy a rezsim nyomást gyakorolt a színpadtechnikai beszállító cégekre, hogy ne dolgozzanak a korábban Moszkva külső részébe szervezett tüntetés szervezőivel. Navalnij szerint a hatóságok meg akarták alázni a résztvevőket.

Csakhogy Moszkva közepében nem kaptak engedélyt tüntetés szervezésére.

Érdekesség, hogy az MTI arról számolt be korábban, hogy a rendőrség "provokátoroktól" tart a tüntetésen. A Fidesz-sajtóhoz tartozó, jelenleg állami pénzből az email jövőjén dolgozó Origó átvételében már idézőjel sincs, ők simán provokátorok potenciális jelenlétéről írnak. (A putyinista rezsim rendőrsége előszeretettel hivatkozik provokátorokra, ha erőszakkal fel kell oszlatni egy rendezvényt, különösen a 2012-es tüntetések szétverése idején éltek ezzel a taktikával.)

Mindenesetre a tüntetők Moszkva közepébe hívásával elég nagy esélye van annak, hogy a rendőrök rögtön feloszlatják az eseményt. Az orosz rendőrség ilyen laza tankcsapdákkal készül a Tverszkaja utcán:

A március 26-i, Navalnij által szervezett tüntetésen ezer embert vettek őrizetbe.

A mai tüntetéseket egyébként Moszkván kívül még kétszáz városban tartják meg. Ezek a képek az orosz távol-keleten készültek:

 (Reuters, Financial Times, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt