Navalnij akkor is Moszkva közepébe hívta a Putyin-ellenes tüntetőket, ha betiltották az egészet

külföld
2017 június 12., 05:44
comments 39

Alekszej Navalnij – Vlagyimir Putyin elnök jelenlegi leghangosabb oroszországi kritikusa – az utolsó pillanatban Moszkva közepébe, a Kreml-höz vezető Tverszkaja utcában hívta a putyinista korrupció ellen tüntetőket. Ezt azzal indokolta a lenti Youtube videóban, hogy a rezsim nyomást gyakorolt a színpadtechnikai beszállító cégekre, hogy ne dolgozzanak a korábban Moszkva külső részébe szervezett tüntetés szervezőivel. Navalnij szerint a hatóságok meg akarták alázni a résztvevőket.

Csakhogy Moszkva közepében nem kaptak engedélyt tüntetés szervezésére.

link Forrás

Érdekesség, hogy az MTI arról számolt be korábban, hogy a rendőrség "provokátoroktól" tart a tüntetésen. A Fidesz-sajtóhoz tartozó, jelenleg állami pénzből az email jövőjén dolgozó Origó átvételében már idézőjel sincs, ők simán provokátorok potenciális jelenlétéről írnak. (A putyinista rezsim rendőrsége előszeretettel hivatkozik provokátorokra, ha erőszakkal fel kell oszlatni egy rendezvényt, különösen a 2012-es tüntetések szétverése idején éltek ezzel a taktikával.)

Mindenesetre a tüntetők Moszkva közepébe hívásával elég nagy esélye van annak, hogy a rendőrök rögtön feloszlatják az eseményt. Az orosz rendőrség ilyen laza tankcsapdákkal készül a Tverszkaja utcán:

link Forrás
link Forrás

A március 26-i, Navalnij által szervezett tüntetésen ezer embert vettek őrizetbe.

A mai tüntetéseket egyébként Moszkván kívül még kétszáz városban tartják meg. Ezek a képek az orosz távol-keleten készültek:

link Forrás

 (Reuters, Financial Times, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.