30 nap börtönt kapott Navalnij

külföld
2017 június 13., 06:09
comments 38

Egy moszkvai bíróság hétfőn este 30 nap elzárásra ítélte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust azzal a váddal, hogy ismételten megszegte a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat. Ügyvédei közölték, hogy Navalnij nem ért egyet az ítélettel, és 2 napon belül fellebbezni fog, ha pedig elutasítják, az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul.

photo_camera Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

A formai és tartalmi hibákra hivatkozó jogi képviselők szerint többek között megsértették a politikus védelemhez való jogát, mert nem idézték be az őrizetbe vételi jegyzőkönyvet kiállító rendőröket, és a védelemnek nem biztosítottak elegendő időt az anyagok áttekintésére.

Navalnij hétfőre korrupcióellenes tüntetést hirdetett meg, amin Moszkvában és több mint 100 orosz településen sokan vettek részt, de Navalnij végül váratlanul a korábban a hatóságok által engedélyezett helyszínről a belvárosba vitte át a tiltakozást.

A TASZSZ orosz hírügynökség a rendőrség adataira hivatkozva azt írta, hogy a fővárosban rendezett megmozduláson kb. 4500-an, Szentpéterváron pedig kb. 3500-an vonultak utcára. Utóbbival kapcsolatban ellenzéki források 10-15 ezres számot közöltek.

Az orosz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint Moszkvában több mint 150, Szentpéterváron pedig 500 embert vettek őrizetbe a tüntetések során. Az őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info civil szervezet honlapján ezzel szemben azt közölte, hogy Moszkvában 866 embert állítottak elő, akik közül több mint 30-an a rendőrségen töltötték az éjszakát, a Néva-parti nagyvárosból pedig 548 embert vittek be, akik közül minden másodikat bent is tartottak. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

photo_camera Fotó: Vaszilij Maximov/AFP

Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij a főváros központjába helyezte át a tüntetést, és még a megmozdulás előtt őrizetbe vették, a követőit pedig a Tverszkaja utcán rohamrendőrök tartóztatták fel. A 41 éves Alekszej Navalnij egyébként Vlagyimir Putyin kihívója szeretne lenni a jövő évi elnökválasztáson.

Az Európai Unió felszólította hétfőn az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az orosz fővárosban és az ország több városában rendezett tüntetések őrizetbe vett résztvevőit – közölte Federica Mogherini EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő irodája. „A tüntetők százainak őrizetbe vétele, akárcsak a hatóságok által Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban alkalmazott erőszak a szólás- és gyülekezési szabadságot fenyegeti Oroszországban” – áll a nyilatkozatban, amiben az európai integrációs szervezet emlékeztet arra, hogy ezeket az alapvető jogokat az orosz alkotmányban is rögzítették. Az EU ennek szellemében felszólítja Oroszországot, hogy teljesítse az Európa Tanács és az EBESZ keretében vállalt kötelezettségeit, szavatolja az állampolgárok jogait, és haladéktalanul bocsássa szabadon a békés tüntetőket, akik mertek élni saját alapvető jogaikkal.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szintén arra szólította fel Moszkvát, hogy „haladéktalanul bocsássa szabadon az összes békés tiltakozót”, akit őrizetbe vettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.