Az ellenzéki pártok azt ígérik, nem bénázzák el a plakáttörvény megfúrását

politika
2017 június 14., 01:58
comments 70

Végre lesz egy izgalmas szavazás a parlamentben. Szerdán délelőtt derül ki, hogy Fidesznek sikerül-e kétharmados törvénymódosítással visszavágnia a Jobbik lopós plakátkampányára. Ha az ellenzéki frakciók és a 11 független képviselő közül mindenki nemmel szavaz, akkor nem tilthatják meg nekik, hogy bármikor kampányoljanak. 

Az eredeti fideszes javaslat csak azt tiltotta volna meg, hogy a kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen adjanak ki plakátfelületet a pártoknak. A múlt héten Gulyás Gergely ezt még megtoldotta annyival, hogy kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetne olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná.

Tehát ennek alapján most sem a Jobbik lopós plakátjaival, sem a kormány erős és büszke országról szóló hirdetéseivel sem lehetne beborítani az utcákat. 

A kormánypárt ezzel akarja megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől.

Ezeket a jobbikos plakátokat akarja eltakarítani a kormány
photo_camera A Jobbik plakátja.  Fotó: Balazs Beli

Csakhogy javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a tiltás a pártok vagy a kormány közelében nyüzgő szervezetekre is ugyanúgy vonatkozna-e. 

Például a Fidesz hivatalosan most sem kampányol, de az ifjúsági tagozataként működő Fidelitas és a nyugdíjas tagozatának számító CÖF gyakran szórja tele az országot az ellenzéket lejárató plakátjaival ismeretterjeszésre hivatkozva.

Böröcz László, ötletgazda
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA

Ahhoz, hogy a plakáttiltó törvényt elfogadja a parlament, szerdán a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia. Mivel a Fidesznek 2015 februárja óta nincs kétharmada, ilyen módosítót csak akkor tud átvinni, ha azt legalább két ellenzéki képviselő támogatja vagy valamilyen okból távol marad.

Kedden is voltak kétharmados szavazások, ami átmentek: 

  • Az Irakban állomásozó katonák létszámának bővítését a kormánypártok három független képviselő segítségével (Fodor Gábor, Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs) tudták átvinnni. 
  • Az új büntetőeljárási törvénynél pedig a Jobbik szavazott együtt a kormánypártokkal.

A plakáttörvényt elvileg egyik ellenzéki párt sem támogatja. De mivel volt már rá példa, hogy csak azért tudott működni a fideszes kétharmad, mert Vona Gábor és Gyurcsány nem voltak ott, megkérdeztem az összes frakciót és a független képviselőket, mit terveznek szerdára.

Az LMP szerint a Fidesz a törvénnyel „a számukra kellemetlen ellenzéki plakátokat akarja eltakarítani”. Ezért kötelező szavazást rendelnek el, és nem tudnak olyan képviselőjükről, aki ne jelenne meg. 

A Jobbik frakciója is kötelező szavazást rendel el. Szávay István a javaslattal kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás korlátozásáról van szó. Tehát elvileg náluk sem lesz hiányzó.

Az MSZP-nek egészen más javaslatai lennének arra, hogy a kormány ne kampányolhasson közpénzből, de a Fidesz ezt nem támogatta. Most a szocialista frakció nem támogatja a fideszes javaslatot. Arról sem tudnak, hogy valamelyik képviselőjük távol akarna maradni.

A Fidesz-frakciónak még a keddi kétharmados szavazásoknál is volt hiányzó képviselője, de mivel az egész parlamentből egyedül ők nem reagáltak a kérdésemre, nem lehet tudni, hogy szerdán fel tudnak-e sorakozni teljes létszámban a saját javaslatuk mögött. 

Harrach Péter, a KDNP-frakcióvezetője annyit válaszolt, hogy „a KDNP minden képviselője fontosnak tartja a pártfinanszírozás átláthatóságát és tisztaságát.  Ezzel is csökkentjük  a külső befolyásolás lehetőségét”. A keddi szavazás alapján a kereszténydemokratákra most is számíthat a Fidesz, mert akkor mindenki ott volt, és nem takarékoskodtak az igenekkel sem. 

Ha a frakcióknak sikerül is összezárniuk, még mindig ott van 11 független képviselő, akiknek a távolmaradása elég lenne ahhoz, hogy átmenjen a törvény. De azt mondják, nem lesz ilyen.

Vadai Ágnes szerint minden DK-s képviselő nemmel fog szavazni. A többiek (Kész Zoltán, Demeter Márta, Szabó Tímea, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Fodor Gábor és Szelényi Zsuzsanna) szintén azt ígérték, hogy leszavazzák a kormánypártokat.

Hogy ez tényleg összejön-e, délelőtt fog kiderülni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.