Az USA legújabb orosz-ellenes szankciója már európai óriáscégeket is érintene

Az USA szenátusa megszavazta, hogy újabb iparágakra terjesszék ki az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezúttal a gáz- és olajvezetékek építéséhez szükséges technológiák és az ilyen beruházások finanszírozása kerülhet feketelistára, amennyiben az alsóház is megszavazza a javaslatot.

A döntés leginkább az Északi Áramlat 2-nek nevezett gázvezeték tervét akadályozhatja leginkább. A tervezett vezeték a Balti-tenger alatt Oroszországból közvetlenül Németországba szállítana még több gázt. Ha megvalósul, akkor az oroszok nem szorulnak többet arra, hogy Ukrajnán keresztül exportáljanak földgázt az EU területére.

Az Északi Áramlat 2 megépítésére létrejött projektcég fele részben az orosz állami Gazpromé, de a másik felére nagy európai energetikai cégek álltak össze. Benne van a brit- holland Shell, a német Uniper és Wintershall, a francia Engie és az osztrák OMV. Ha az amerikai szankció életbe lép, akkor a szankció ezeket a cégeket is érintené. 

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy eddig az amerikai és az EU-s szankciók általában egyeztetve jelentek meg, ám ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy az európai kormányok csatlakozni akarnának az amerikai döntéshez. (Financial Times)