Az USA legújabb orosz-ellenes szankciója már európai óriáscégeket is érintene

külföld
2017 június 15., 12:10
comments 80

Az USA szenátusa megszavazta, hogy újabb iparágakra terjesszék ki az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezúttal a gáz- és olajvezetékek építéséhez szükséges technológiák és az ilyen beruházások finanszírozása kerülhet feketelistára, amennyiben az alsóház is megszavazza a javaslatot.

A döntés leginkább az Északi Áramlat 2-nek nevezett gázvezeték tervét akadályozhatja leginkább. A tervezett vezeték a Balti-tenger alatt Oroszországból közvetlenül Németországba szállítana még több gázt. Ha megvalósul, akkor az oroszok nem szorulnak többet arra, hogy Ukrajnán keresztül exportáljanak földgázt az EU területére.

Az Északi Áramlat 2 megépítésére létrejött projektcég fele részben az orosz állami Gazpromé, de a másik felére nagy európai energetikai cégek álltak össze. Benne van a brit- holland Shell, a német Uniper és Wintershall, a francia Engie és az osztrák OMV. Ha az amerikai szankció életbe lép, akkor a szankció ezeket a cégeket is érintené. 

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy eddig az amerikai és az EU-s szankciók általában egyeztetve jelentek meg, ám ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy az európai kormányok csatlakozni akarnának az amerikai döntéshez. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.