Az USA legújabb orosz-ellenes szankciója már európai óriáscégeket is érintene

2017 június 15., csütörtök 12:10
81

Az USA szenátusa megszavazta, hogy újabb iparágakra terjesszék ki az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Ezúttal a gáz- és olajvezetékek építéséhez szükséges technológiák és az ilyen beruházások finanszírozása kerülhet feketelistára, amennyiben az alsóház is megszavazza a javaslatot.

A döntés leginkább az Északi Áramlat 2-nek nevezett gázvezeték tervét akadályozhatja leginkább. A tervezett vezeték a Balti-tenger alatt Oroszországból közvetlenül Németországba szállítana még több gázt. Ha megvalósul, akkor az oroszok nem szorulnak többet arra, hogy Ukrajnán keresztül exportáljanak földgázt az EU területére.

Az Északi Áramlat 2 megépítésére létrejött projektcég fele részben az orosz állami Gazpromé, de a másik felére nagy európai energetikai cégek álltak össze. Benne van a brit- holland Shell, a német Uniper és Wintershall, a francia Engie és az osztrák OMV. Ha az amerikai szankció életbe lép, akkor a szankció ezeket a cégeket is érintené. 

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy eddig az amerikai és az EU-s szankciók általában egyeztetve jelentek meg, ám ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy az európai kormányok csatlakozni akarnának az amerikai döntéshez. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt