Fred Warmbier szerint a fia azért esett kómába, mert Észak-Koreában brutálisan megverték

2017 június 15., csütörtök 15:05
166

Brutálisan megverték fogvatartói Észak-Koreában a hét elején mentő-repülőgépen hazaszállított, kómában lévő amerikai diákot, Otto Warmbiert. Erről az egyetemista édesapja, Fred Warmbier sajtótájékoztatón számolt be az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón.

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essen, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Az édesapa „terrorisztikus páriaállamként” jellemezte Észak-Koreát, ahol a fiával brutálisan bántak. Sem ő, sem a felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint a 22 éves fia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azután esett kómába, hogy altatót kapott. Fred Warmbier, aki szerint a fia „rossz állapotban van”, azt mondta: „Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát, és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést.”

Fred Warmbier elmondta: szerda este Trump elnök felhívta telefonon, együttérzését fejezte ki, és felajánlotta a segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.

A sajtótájékoztatón – amit annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt – megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője, és közölte: Warmbier állapota stabil, de „súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett”.

Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol „államellenes cselekedetért” letartóztatták, ugyanis megpróbált eltenni egy propagandaplakátot. Rövid tárgyalás után 2016. márciusában 15 év börtönre és kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen. Fotó: KCNA/AFP

Az észak-koreai hatóságok humanitárius megfontolásokra hivatkozva a héten bocsátották őt szabadon, és szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

Frissítés: Délután a kórház jelentést adott ki Otto Warmbier állapotáról. Az orvoscsoport megállapítása szerint a 22 éves fiatalember szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt