Fred Warmbier szerint a fia azért esett kómába, mert Észak-Koreában brutálisan megverték

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Brutálisan megverték fogvatartói Észak-Koreában a hét elején mentő-repülőgépen hazaszállított, kómában lévő amerikai diákot, Otto Warmbiert. Erről az egyetemista édesapja, Fred Warmbier sajtótájékoztatón számolt be az ohiói Cincinnatiban tartott sajtótájékoztatón.

Fred Warmbier megtörten mondta el, hogy fia egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába. Letartóztatása után rövid ideig leveleztek vele, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor a szülők gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essen, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Az édesapa „terrorisztikus páriaállamként” jellemezte Észak-Koreát, ahol a fiával brutálisan bántak. Sem ő, sem a felesége nem hiszi el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint a 22 éves fia a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azután esett kómába, hogy altatót kapott. Fred Warmbier, aki szerint a fia „rossz állapotban van”, azt mondta: „Még ha el is hinnénk magyarázatukat a botulizmusról és az altató okozta kómáról, akkor sem elfogadható, hogy titokban tartották az állapotát, és megtagadták tőle a megfelelő orvosi kezelést.”

Fred Warmbier elmondta: szerda este Trump elnök felhívta telefonon, együttérzését fejezte ki, és felajánlotta a segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.

A sajtótájékoztatón – amit annak a középiskolának az épületében tartottak, ahová Otto Warmbier járt – megjelent a fiatalembert kezelő cincinnati kórház szóvivője, és közölte: Warmbier állapota stabil, de „súlyos idegrendszeri károsodásokat szenvedett”.

Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol „államellenes cselekedetért” letartóztatták, ugyanis megpróbált eltenni egy propagandaplakátot. Rövid tárgyalás után 2016. márciusában 15 év börtönre és kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen.Fotó: KCNA/AFP

Az észak-koreai hatóságok humanitárius megfontolásokra hivatkozva a héten bocsátották őt szabadon, és szerdán szállították őt vissza az Egyesült Államokba.

Frissítés: Délután a kórház jelentést adott ki Otto Warmbier állapotáról. Az orvoscsoport megállapítása szerint a 22 éves fiatalember szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.