Észak-Korea szabadon engedte a 15 év kényszermunkára ítélt Otto Warmbiert, aki állítólag másfél éve kómában van

Warmbier a phenjani bíróságon.Fotó: KCNA/AFP


Rex Tillerson külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Phenjan szabadon engedte a 22 éves Otto Warmbier amerikai állampolgárt (diákot, turistát), akit még 2016 januárjában tartóztattak le az észak-koreai főváros repülőterén, miután a szállodájából ellopott egy propagandaképet. 

A nyugati és dél-koreai kémek után kutakodó hatóságok állam elleni bűncselekményért egy óra alatt laza 15 év kényszermunkára ítélték. Diplomáciai vihar lett az ügyből; Barack Obama akkori elnök azzal vádolta Észak-Koreát, hogy politikai túszokat ejt. 

Az amerikai külügy nem osztott meg részleteket, így nem tudni, Phenjan most miért változtatta meg döntését ilyen hirtelen, viszont az AP megszólaltatta a szülőket, akik elmondták, hogy Otto már úton van hazafelé. Tudomásuk szerint fiuk tavaly március óta kómában fekszik. 

Az Egyesült Államok nemrég új szankciókat terjesztett be az ENSZ BT elé Észak-Koreával, üzletemberekkel és vállalatokkal szemben, nem sokkal az egyre fenyegetőbb észak-koreai rakétateszteket követően. (BBC)