Több mint egymilliárd euróra (!) büntetheti a Google-t az Európai Unió

gazdaság
2017 június 16., 10:48
comments 91

Kiszivárgott hírek szerint rekordmértékű, egymilliárd eurót meghaladó bírságot vethet ki a Google-re a piaci előnyükkel történő visszaélés miatt. 

A brüsszeli értesülések szerint megszületett a döntés a régóta húzódó ügyben, és az EU versenyjogi illetékesei bűnösnek találták az amerikai székhelyű óriáscéget. A fő gondjuk azzal volt, hogy a Google keresője nem tisztességesen volt beállítva, a Google saját vásárlói felületein elérhető termékeket rendre előre listázta más szolgáltatókkal szemben. 

Az Európai Bizottság részéről nem kívánták kommentálni az értesülést, hogy tényleg ekkora büntetéssel zárulhat a hét éve zajló vizsgálat, és az sem derült ki, hogy mikor várható hivatalos bejelentés a döntésről. 

Margrethe Vestager
photo_camera Margrethe Vestager Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

A Financial Times szerint a büntetés mértéke meg fogja haladni azt az egymilliárd eurót, amit 2009-ben az Intelre vetettek ki versenyellenes magatartás miatt. 

A politikai hangulat mindenesetre megágyazott egy ilyen döntésnek, vezető francia és német politikusok is jelezték már, hogy Margrethe Vestager versenyjogi biztost, hogy kemény ítélet szülessen. Vestager az ügyet elődjétől, Joaquín Almuniától, aki állítólag a Google három megállapodási kísérletét is visszautasította 2013 és 2014 között. 

Az EU az utóbbi időben látványosan bekeményített a legnagyobb techvállalatokkal szemben, nemrég arról döntöttek, hogy az Applenek 13 milliárd eurónyi adót kell megfizetnie Írországnak. Az ítélet ellen akkor az Apple mellett az ír kormány is tiltakozott

A Google várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen, ügyvédjük korábban arról írt, hogy az EU kezében nincsenek érdemi bizonyítékok. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.