Egy prágai kerület polgármesterének nem tetszik, hogy halott kínaiakat állítanak ki a városában

2017 június 18., vasárnap 7:29

Éppen Prágában van a Bodies nevű kiállítás anyaga, ami nagyobb részben gumival konzervált emberi testekből áll.

A kiállításnak otthont adó prágai kerület polgármestere azonban nincs elragadtatva.

A kiállítás egy korábbi, brnói állomásán 2014-ben. Akkor nem volt gond. Fotó: RADEK MICA/AFP

Szerinte a cseh jog világosan kimondja, hogy a holttesteket el kell temetni, így viszont a kiállítás jogellenes, mert anyagi haszonszerzés érdekében kiállítja őket. A polgármester szerint ettől maximum akkor lehetne eltekinteni, ha a kiállítási anyagban lévő emberek még életükben beleegyező nyilatkozatot írtak volna alá arról, hogy kiállíthatják őket. A kiállítás amerikai tulajdonosa azonban nem rendelkezik ilyen dokumentumokkal.

A kiállítás tulajdonosa és a csehországi szervezők azzal védekeznek, hogy a testeket egy kínai egyetem őrizte meg, és azok már kiállítási anyagként kerültek az Európai Unió területére, így a cseh kormányzatnak nincs joga a kiállítási anyagot visszaminősíteni emberi testekként, és az azokra vonatkozó jogszabályok alkalmazását kikényszeríteni.

A kiállításnak nem ez az első összeütközése a törvénnyel, Franciaországban például betiltotta a bíróság a kiállítás megrendezését a csehekhez hasonló indokokra hivatkozva.

Hogy Csehországban mi lesz a sorsa a kiállításnak, még nem tudni, a hatóságok egyelőre tárgyalnak a szervezőkkel. (Economist)