Horthy-szobrot avattak egy III. kerületi szálloda udvarán

Hiába a tiltakozás, a Magyarok Világszövetsége szombaton délután felavatta Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a III. kerületi Attila Nagykirály Hotel udvarán. A csillaghegyi szálloda telkén álló már a második Horthy-szobor, amit mostanában avattak: májusban Kálozon, a Zichy–Széchényi-kastély kertjében avattak fel egy Horthy-szobrot, igaz, ezt korábban Perkátán, közterületen szerették volna felállítani, csak ezt végül nem engedélyezte az önkormányzat az akció kezdeményezőinek.

A szombati szoboravatást a Magyarok Világszövetsége szervezte, a csoport vezetője még beszédet is mondott az ünnepségen.

Az Attila Nagykirály HotelFotó: Google

Az esemény előtt több civil szervezet és a DK is tiltakozott. Földi Judit, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan, hogy Horthynak több szobra is van Magyarországon. „Horthy, hogyha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös, részt vett sok magyar zsidó deportálásában” - mondta a politikus, aki szerint a Fidesz asszisztál a szoborállításokhoz. (Magyar Nemzet)

UPDATE 23.23

A poszt megjelentése után a Magyarok Világszövetsége jelezte, hogy szoboravatást nem ők szervezték, a szervezet elnöke csak felkért szónokként részt vett a rendezvényen. A szoboravatást a Horthy Miklós Társaság szervezte.