Pár nappal azután, hogy agyhalottan hazaszállították, meghalt az Észak-Koreában 15 év börtönre ítélt Otto Warmbier

A szülei közölték, hogy meghalt Otto Warmbier, a Virginiai Egyetem 22 éves diákja, akit közel másfél éve tartóztattak le egy észak-koreai turistautazáson államellenes bűncselekmény vádjával. A szülők közleménye szerint a borzalmas kínzásokkal teli bánásmód, amit a fiuk Észak-Koreában kapott nem vezethetett máshogy, csak ehhez a szomorú végkifejlethez.

Az ohiói Otto Warmbiert tavaly márciusban egy látványos koncepciós perben 15 év kényszermunkára ítélték, amiben sírva beszélt furcsa nyelvezettel arról, hogy az amerikai kormány bízta meg az állam elleni bűncselekménnyel (azaz azzal, hogy állítása szerint 10 ezer dollárért vigyen el egy észak-koreai propagandaplakátot a szállodából). Az ítélethirdetés után az ájulás szélén vezették el.

Warmbier egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába, és a letartóztatása után rövid ideig leveleztek is vele a szülei, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essen, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.  

Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésenFotó: KCNA/AFP

Az édesapa „terrorisztikus páriaállamként” jellemezte Észak-Koreát, ahol a fiával brutálisan bántak. Sem ő, sem a felesége nem hitte el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint a 22 éves fiú a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azután esett kómába, hogy altatót kapott.

A fiatalembert kezelő cincinnati kórház csütörtökön közölte, hogy az orvoscsoport megállapítása szerint Warmbier szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak. (Washington Post)