Pár nappal azután, hogy agyhalottan hazaszállították, meghalt az Észak-Koreában 15 év börtönre ítélt Otto Warmbier

GYÁSZ
2017 június 19., 21:44
comments 408

A szülei közölték, hogy meghalt Otto Warmbier, a Virginiai Egyetem 22 éves diákja, akit közel másfél éve tartóztattak le egy észak-koreai turistautazáson államellenes bűncselekmény vádjával. A szülők közleménye szerint a borzalmas kínzásokkal teli bánásmód, amit a fiuk Észak-Koreában kapott nem vezethetett máshogy, csak ehhez a szomorú végkifejlethez.

Az ohiói Otto Warmbiert tavaly márciusban egy látványos koncepciós perben 15 év kényszermunkára ítélték, amiben sírva beszélt furcsa nyelvezettel arról, hogy az amerikai kormány bízta meg az állam elleni bűncselekménnyel (azaz azzal, hogy állítása szerint 10 ezer dollárért vigyen el egy észak-koreai propagandaplakátot a szállodából). Az ítélethirdetés után az ájulás szélén vezették el.

Warmbier egy szervezett és biztonságosnak mondott utazással jutott Észak-Koreába, és a letartóztatása után rövid ideig leveleztek is vele a szülei, de aztán megszakadt a kapcsolat, és ekkor gyanút fogtak. Óvatosan viselkedtek, nem bírálták Phenjhant, nehogy a fiuknak bántódása essen, és felvették a kapcsolatot az amerikai külügyminisztériummal is.

Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen
photo_camera Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen Fotó: KCNA/AFP

Az édesapa „terrorisztikus páriaállamként” jellemezte Észak-Koreát, ahol a fiával brutálisan bántak. Sem ő, sem a felesége nem hitte el az észak-koreai hatóságok magyarázatát, miszerint a 22 éves fiú a ritka, de nagyon veszélyes, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozó botulizmusban betegedett volna meg, és azután esett kómába, hogy altatót kapott.

A fiatalembert kezelő cincinnati kórház csütörtökön közölte, hogy az orvoscsoport megállapítása szerint Warmbier szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.