Az USA 12 napon belül másodszor lőtt le iráni fegyveres drónt Szíriában

külföld
2017 június 20., 20:56
comments 91

A rövid időn belül megismétlődő incidens elég világos jele annak, hogy Washington és Teherán céljai egyre gyakrabban ütköznek össze a szíriai-iraki határ környékén, írják erről az elemzések.

Kedd délután egy amerikai F-15-ös vadászgép nyitott tűzet egy drónra, mivel az megközelített egy amerikai harcállást al-Tanf közelében. A településen amerikai tanácsadók képeznek ki az ISIS ellen harcoló helyi milíciákat.

photo_camera Fotó: SENIOR AIRMAN MATTHEW BRUCH/AFP

A Pentagon közleménye szerint a drón fel volt fegyverezve és a koalíciós erők pozíciója felé közelített.

Al-Tanf kiemelt jelentőségű helyszín, mivel a szíriai, az iraki és a jordán határ is közel esik hozzá. Itt történ egy hasonló incidens június 8-án, amikor egy ugyanilyen típusú drón dobott le egy bombát nem messze amerikai katonáktól. Akkor is egy amerikai gép lőtte le végül.

A Pentagon szóvivője szerint ezek az esetek ellenséges szándékot mutatnak az Aszad-párti erők részéről a koalíciós erők által összerakott ISIS-ellenes akciókkal szemben, és ezeket nem fogják tolerálni. Jeff Davis elmondta, hogy nem keresik a konfliktust az ISIS-en kívül mással a régióban, de nem fognak hezitálni, ha arról van szó, hogy megvédjék-e magukat vagy szövetségeseiket.

Oroszország viszont azzal vádolta meg a koalíciós erőket, hogy a drón lelövésével a terrorizmust pártolták.

Azzal, hogy az Iszlám Állam folyamatosan adta fel pozícióit a közelmúltba, a felszabadult területekért megindulhat a hatalmi harc a helyi erők és nemzetközi szövetségeseik között, ami bőven adhat okot a hasonló összetűzésekre és akár alapot szolgáltathat a helyzet eszkalálódásához is.

Ennek nyilván nem tesznek jót azok a máshol történő jelenetek sem, mint például az orosz vadászgép és az amerikai felderítőgép konfliktusa volt kedden a Balti-tenger felett. Oroszország pedig már hétfőn bejelentette, mostantól minden USA-koalíciós repülőt és drónt célpontként kezel az Eufrátesztől nyugatra. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.