Nyolc kényelmetlen kérdés, amit Orbán Viktornak kezelnie kellett

2017 június 23., péntek 15:11
408

Nagyon ritkán lehet szabadon kérdezni Orbán Viktor miniszterelnököt, hiszen interjút csak lojális szerkesztőségeknek ad, és ritka sajtótájékoztatóin is korlátozott számú, általában válogatott kérdésekre válaszol csupán. Ezért különleges alkalmak a brüsszeli EU-s csúcsok, amelyek után előfordul, hogy hosszabban is az újságírók rendelkezésére áll. Így történt ez most péntek délután is, amikor bő fél órán fogadta a kérdéseket. 

A legizgalmasabb kérdések és válaszok közül válogattunk az alábbiakban, a párbeszédek szöveghűek, de az olvashatóság kedvéért szerkesztettek:

1

444: Lát-e elvi különbséget a saját kormánya, és bizonyos külföldi támogatást élvező civil szervezetek viselkedése között, amikor az előbbi nem hajtja végre az 1294 menekült befogadását előíró EU-s határozatot, az utóbbiak pedig nem hajtják végre az új civil törvényt?

Orbán Viktor: Ezen majd még gondolkozni fogok.

2

Direkt 36: 2001-ben azt mondta, hogy megkérte édesapját, hogy ne vegyen részt nagy állami beruházásban, de mostanában több tízmilliárdos beruházásokban vesz részt az apja cége beszállítóként. Mi változott?

Orbán Viktor: Semmi sem változott. A törvényeket mindenkinek be kell tartania. Nem tudok arról, hogy részt venne állami beruházásokban, de erről kérdezze meg őt.

Direkt 36: Megkérdeztük, de nem válaszolt.

Orbán Viktor: Meg vagyok lepődve, hogy azt állítja, van olyan projekt, ahol közbeszerzésen győztes vállalkozóként állami beruházásban vesz részt. Szívesen megnézem ezt, de világos közbeszerzési törvények vannak, ezt mindenkinek be kell tartania.

Direkt 36: Nem közvetlenül győztese a közbeszerzéseknek, hanem utóbbiak beszállítójaként vesz részt.

Orbán Viktor: Tehát akkor ön is meg tudja erősíteni, hogy állami megrendeléseket nem teljesített.

3.

RTL: A törvényt végrehajtani nem akaró civilek esetében azt mondta, hogy nincs olyan, hogy polgári engedetlenség. 10 éve viszont, amikor a kordonbontás élére állt, azt mondta, hogy polgári engedetlenséget hajtanak végre. Van tehát polgári engedetlenség vagy nincs?

Orbán Viktor: Idézze pontosan, hogy mit mondtam. Azt mondtam, hogy a magyar jogban olyan, hogy polgári engedetlenség, nincsen. Úgyhogy a két állítás nem mond ellent egymásnak, mert tíz éve pedig arról volt szó, hogy polgári engedetlenségi akciót hajtunk végre. Ez azt jelenti, hogy ilyen akciót most is végre lehet hajtani, de van szankciója, amit a jogalkalmazó ki is fog szabni.

4.

RTL: Mit szól ahhoz, hogy az USA külügyminisztériuma szerint a civil törvény elfogadásával Magyarország eltávolodott az EU és a NATO értékeitől?

Orbán Viktor: Szellemesnek tartottam Szijjártó Péter reakcióját, aki azt mondta, hogy lehet, hogy ezektől távolodunk, de az USA-hoz meg közeledünk ezzel a törvénnyel. Szerintem igaza van.

5.

RTL: Meddig tart a türelme a futballal kapcsolatban, hiszen rengeteg pénzt költött rá az állam, eredmények pedig nincsenek?

Orbán Viktor: A politikát és a sportot külön kell választani. Az egyes támogatásokat a szakszövetségek határozzák meg, nem akarjuk átvenni a felelősségüket és a tudásukat. Úgyhogy Csányi Sándor úrral értek egyet, akármi is legyen a véleménye.

6.

RTL: Mit tesz a kormány, ha az EU bírósága úgy határoz, hogy jogszerűen döntött az Európai Tanács az 1294 menekült magyarországi befogadását előíró határozatakor. Végrehajtják?

Orbán Viktor: Megtaláljuk a módját, hogy elérjük a céljainkat. Ebben amíg ez a kormány van hatalmon, nem fogunk engedni.

RTL: Hogyan lesz ez lehetséges?

Orbán Viktor: Ha odaérünk a hídhoz, majd átmegyünk rajta.

A HVG hasonló kérdésére pedig:

Orbán Viktor: Senki sem kényszerítheti a magyar kormányt arra, hogy feladja az álláspontját, meg fogjuk találni a megoldást.

7.

MTV: Milyen volt a tárgyalás Emmanuel Macronnal?

Orbán Viktor: A francia elnökkel a barátságunk férfiasan kezdődött, ezt így szokták a férfiak egymás között, ebben semmi meglepő nincsen. Arra jutottunk, ezt ő és én is elmondtam, hogy a kölcsönös tisztelet az együttműködésünk alapja, és ezt meg fogjuk adni egymásnak.

8.

ATV: Amikor a héten Horthyt kivételes államférfinak nevezte, figyelembe vette az általa aláírt zsidótörvényeket is?

Orbán Viktor: Ezt Klebelsberg Kuno emlékházának avatóünnepségén mondtam. Nevetséges az a gondolkodásmód, hogy a kultuszminiszter jófiú, aki meg az őt kinevező miniszterelnököt kinevezi, az nem az. Ez szembe megy a józan ésszel. De a józan észen túlmutató vitákat hagyjuk meg a történészeknek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt