A Fehér Ház szerint Aszad vegyifegyvertámadásra készül

külföld
2017 június 27., 04:27
comments 101

Nyilatkozatban fenyegette meg Bassár el-Aszad szíriai diktátort a Fehér Ház hétfő este. A Sean Spicer szóvivő aláírásával kiadott nyilatkozat szerint az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a szíriai rezsim vegyifegyvertámadást készít elő. Ha valóban vegyi fegyvereket vetnének be, azért Spicer közleménye szerint "nagy árat fizetnek majd".

A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. Ezt a bázist bombázta meg 2017. április 7-én az USA, hogy megtorolja a szíriai rezsim három nappal korábbi, legalább hetven civil halálát okozó vegyifegyvertámadását.
photo_camera A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. Ezt a bázist bombázta meg 2017. április 7-én az USA, hogy megtorolja a szíriai rezsim három nappal korábbi, legalább hetven civil halálát okozó vegyifegyvertámadását. Fotó: AFP PHOTO / US Department of Defense

Az Egyesült Államok Trump elnök utasítására idén április 7-én rakétacsapással torolt meg egy vegyi támadást. Az amerikai csapás inkább szimbolikus gesztus volt csak. Ugyan 110 millió dollárnyi Tomahawk cirkáló rakétát lőttek ki, csak egy légitámaszpont kifutóit és hangárait, illetve pár ott állomásozó repülőt semmisítettek csak meg a csapásban, amiről előre értesítették Aszad orosz szövetségeseit, akik nyilván még időben szóltak a szíriai hadseregnek is.

Spicer tájékoztatása szerint az amerikai felderítés beazonosította a vegyifegyvertámadás előkészületeit, amelyek szerinte emlékeztetnek az április 4-i, legalább 70 civil áldozattal járó gáztámadás előkészületeire.

Az amerikai hadsereg annak idején sikeresnek ítélte a megtorló csapást, állítván, hogy ezzel sikerült mérsékelni az Aszad-rezsim vegyi csapásmérő képességeit. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.