Az amerikaiak úgy gondolják, sikeres volt a támadás, Aszad kevésbé tudja majd elgázosítani a civileket

külföld
2017 április 07., 08:04
comments 221

Az amerikai védelmi minisztérium első információi szerint "jelentős károkat" okozott hajnali légicsapásuk a Homszhoz közeli Sajrat légitámaszponton. "Az első jelzések szerint a csapás súlyosan károsított vagy megsemmisített repülőket és támogató infrastruktúrát, illetve egyéb felszereléseket a Sajrat támaszponton, ezáltal csökkentve a szír rezsim lehetőségeit vegyi támadások indítására" - nyilatkozta Jeff Davis százados, a Pentagon szóvivője.

A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. Ezt a bázist bombázta meg 2017. április 7-én az USA, hogy megtorolja a szíriai rezsim három nappal korábbi, legalább hetven civil halálát okozó vegyifegyvertámadását.
photo_camera A Sajrat légitámaszpont 2016 októberében. AFP PHOTO / US Department of Defense

Tájékoztatása szerint ezen a bázison tárolták a szír hadsereg vegyi fegyverkészleteit 2013-ig. 2013-ban az oroszokkal és az amerikaiakkal közös megállapodást kötöttek a fegyverkészletek felszámolásáról, amit a szír kormány saját állítása szerint végre is hajtott. Ehhez képest az amerikai hírszerzés adatai alapján innen indították kedden a Kan Sejkun elleni vegyi támadást. Arról viszont nem volt információjuk, hogy a rakétacsapás idején is voltak-e ott vegyi fegyverek.

Az amerikai haditengerészet magyar idő szerint hajnali 2:40-kor lőtt ki 59 Tomahawk rakétát a bázisra. A Tomahawk menet közben irányváltásra képes rakéta, így képes kikerülni a szíriai légvédelem fejlett, oroszoktól kapott elhárító eszközeit. Ezek a légvédelmi rendszerek azok, amelyek miatt az amerikai hadvezetés mostanáig rendkívül kockázatosnak tartott minden, a rezsim elleni akciót.

Az, hogy az amerikaiak első csapásuk során a fegyverraktárak mellett a vadászgépek, légvédelmi rakétarendszerek és radarok megsemmisítésére is törekedtek, egybevág az amerikaiak hagyományos háborúkezdő lépéseivel, a légi fölény megteremtésével. Az ugyanakkor, hogy egyelőre csak a Sajrat támaszpontot bombázták, korlátozottabb, célzott katonai akcióra utal.

Ahogy az is, hogy az amerikaiak a támadás előtt, elkerülendő a bonyodalmakat, értesítették az oroszokat, akik állomásoztatnak is csapatokat a Sajrat támaszponton. Egészen valószínűtlennek tűnik, hogy az oroszok ne adták volna tovább az információt szír szövetségeseiknek. Erre utal például, hogy a szír hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint az elementáris erejű, összesen 26,5 tonnányi robbanószerrel végrehajtott támadásban mindössze hat szír katona vesztette életét.

A légicsapás egyértelmű irányváltást jelez Trump politikájában, akinek a külügyminisztere még a hét elején is arról beszélt, hogy Aszad nélkül elképzelhetetlen a rendezés, hogy mostanra már azt állítsa, Aszad nem maradhat hatalmon. Trump maga a kampányában pedig kikelt az amerikaiak közel-keleti beavatkozása ellen, mert szerinte csak az ISIS elleni háborúra kellene koncentrálni. Ebben pedig a kampány során és beiktatása óta tett nyilatkozataiban szövetségesként számolt Oroszországgal és Aszad rezsimjével is.

Némi belpolitikai bonyodalmat okozhat az is, hogy Trump törvényhozási és nemzetközi felhatalmazás nélkül indított támadást - bár azóta több vezető amerikai politikus is egyértelmű támogatásáról biztosította. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.